(024) 352 39 11

44 appartementen aan de Buffelstraat van kookgas af

We zijn van plan om de 44 appartementen aan de Buffelstraat in de Hazenkamp van het aardgas af te halen.

De eerste stap is om, als bewoners hiermee instemmen, de individuele aardgas aansluitingen van de woningen af te sluiten. De volgende stap is om ook de collectieve verwarming van het gas af te halen, dit onderzoek loopt. Het complex zou dan het eerste bestaande complex van Talis kunnen worden dat geheel aardgasvrij gemaakt wordt. In Nijmegen-Noord zijn al wel nieuwbouwwoningen van Talis aardgasvrij op het warmtenet.

Directe aanleiding was een vraag van huurster Gisela Meier. Zij gebruikt geen aardgas, maar kwam erachter dat zij haar energieleverancier jaarlijks betaalt voor het vastrecht van de gasaansluiting (ca. € 160,- per jaar). Voor het afsluiten van de gasaansluiting moest zij een bedrag betalen aan Liander (€ 366). Zij diende een verzoek in bij Talis om haar woning van het aardgas af te sluiten. Gisela: “Het verheugt mij dat Talis in actie komt in ons complex. Ik ben het ook helemaal eens met het voornemen om de collectieve verwarming van het gas af te halen. Duurzaamheid is belangrijk. Nu het plan nog uitvoeren.” Talis heeft navraag bij andere bewoners gedaan en het bleek dat ook andere bewoners mee wilden doen met dit initiatief.

Talis heeft besloten om alle bewoners van de 44 appartementen aan de Buffelstraat aan te bieden om de gasaansluiting af te sluiten. Projectleider duurzaamheid Talis Barry Noij: “Talis vindt duurzaamheid belangrijk en stimuleert initiatieven vanuit bewoners. Wij willen leren en ervaring opdoen om te bepalen hoe wij in de toekomst meer woningen van het aardgas af kunnen halen.” Dit past ook bij de warmtevisie van de Green Capital Gemeente Nijmegen.

Voor dit project heeft Talis besloten om naast de subsidie van de gemeente de overige kosten voor de gasafsluiting voor haar rekening te nemen. Bewoners die nog op gas koken ontvangen van Talis een inductiekookplaat. De werkzaamheden gaan in het najaar van start. Inmiddels is aan alle bewoners gevraagd of zij akkoord gaan met het verwijderen van de gasaansluiting. De eerste reacties zijn positief.