Politieke keuzes
Bij de ontwikkelingen van de plannen zouden de 220 nieuwe woningen, die gebouwd worden op de bestaande fundering, in eerste instantie een aardgasaansluiting krijgen. In het grootschalige sloop-nieuwbouwproject kostte de stap naar aardgasvrij nog eens 2,3 miljoen euro extra. Dat geld was er niet. “Dit is een dilemma voor woningcorporaties in bestaande wijken”, vertelt Talis bestuurder Ronald Leushuis. “Het is de kerntaak van corporaties om betaalbare sociale huurwoningen te realiseren voor mensen met een lager inkomen. Investeringen in duurzaamheid leveren hogere bouwkosten op, die niet terugverdiend kunnen worden via de huur. Duurzaamheid is belangrijk, maar betaalbaarheid voor onze huurders is nog belangrijker. Hoe graag we ook aan de opgave willen voldoen, er zal vanuit de politiek extra geld beschikbaar moeten komen om hieraan te kunnen voldoen.”
Praktijk beter dan theorie
Dankzij een toegekende korting op de verhuurderheffing van het Rijk, een subsidie van de provincie Gelderland en een investering van de gemeente in een duurzame openbare ruimte komen er nu 220 aardgasvrije woningen met een huurprijs van rond de 630 euro. Op elk dak liggen 8 zonnepanelen en 2 zonnecollectoren. In de woning staat een zonneboiler en een doorstroomboiler. Het is een stille en duurzame techniek die garantie biedt voor warm water en een warme woning. In tegenstelling tot vaak dure en complexe technieken, is hier gekozen voor een betaalbaar en beproefd concept dat bij elke nieuwbouwwoning of goed geïsoleerde woning toegepast zou kunnen worden. Na een jaar proefblok is de conclusie dat de praktijk beter is dan de theorie en zijn de energielasten voor de bewoners lager dan verwacht.
Duurzame materialen
De nieuwe woningen worden gebouwd op de fundering van de bestaande woningen. In vijf weken worden de woningen gesloopt en opnieuw gebouwd met Blokje Om van Dura Vermeer. De woningen zijn gebaseerd op houtskeletbouw. Dit past bij het groene, duurzame karakter van het nieuwe Jerusalem. Hout is herplantbaar en heeft minder impact op de aarde dan andere bouwmaterialen. Daarnaast is de inzet van groot materieel beperkt en zijn de elementen snel te monteren. Hierdoor hoeven bewoners slechts zes weken de woning uit en kunnen ze in de vertrouwde buurt blijven wonen.
Aandacht voor wederopbouw geschiedenis
De 220 oude woningen in Jerusalem zijn gebouwd in de wederopbouwtijd na de Tweede Wereldoorlog. De prefab-woningen zijn genoemd naar de Britse ontwerper, Sir Edwin Airey. Voordat de woningen straks allemaal gesloopt zijn, hebben belangstellenden de mogelijkheid om de komende weken de museumwoning te bezoeken aan de Boksdoornstraat 51. Deze woning, die onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling over de wederopbouw Kijk omhoog, kijk vooruit die binnenkort in Nijmegen start, is ingericht in de tijd van de wederopbouw. Bezoekers kunnen zo een stapje teruggaan in de tijd. Wijkbewoner Jan Peters en buurtbewoner Hans Wegman, die eerder al een boek schreven over de buurt, beheren de museumwoning. De museumwoning is de komende weken elke woensdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur geopend.