(024) 352 39 11

Alle huurwoningen van Talis krijgen rookmelders

Helaas komen woningbranden nog steeds regelmatig voor. De afgelopen jaren hebben we tegelijk met het onderhoud woningen brandveiliger gemaakt. Dit jaar krijgen alle woningen een of meerdere rookmelders. Met het plaatsen van rookmelders wordt de veiligheid verder vergroot. Deze week zijn de eerste rookmelders geplaatst.

Eerste Rookmelders 01

Rookmelders
Het is bewezen dat rookmelders in woningen het aantal slachtoffers vermindert. Hoe sneller een brand wordt ontdekt des te meer tijd iemand heeft om een woning veilig te verlaten. “De meeste woningbranden ontstaan door koken, roken en door elektrische apparaten. Maar ook door het opladen van bijvoorbeeld telefoons of fietsaccu’s”, vertelt Theo van Dodewaard van de Brandweer Gelderland-Zuid. “Een rookmelder waarschuwt bewoners in elk geval op tijd. Als je slaapt ruik je niets, de rookmelder neemt de functie van je neus over, waardoor je slachtoffers, ernstige brandwonden en brandschade voorkomt. Het kan namelijk snel uit de hand lopen.” Daarom is het vanaf 1 juli 2022 verplicht dat elke verdieping in een woning voorzien is van minimaal één rookmelder. Bij nieuwbouw was dit al vanaf 2003 verplicht. In totaal plaatsen we dit jaar in ruim 11.500 woningen een of meerere rookmelders.

Brandveiligheid
Naast het plaatsen van rookmelders zetten we ons ook op andere punten in voor brandveiligheid. Ron van de Molengraft, manager Vastgoed Talis: “89 woongebouwen werden vorig jaar gecontroleerd op vluchtwegen, brandcompartimentering, materiaal, inrichting en gebruik. Situaties waar direct actie nodig is, pakken we gelijk aan. Ook tijdens het plaatsen van de rookmelders voeren we een inspectie uit voor de brandveiligheid van de woningen.” Daarnaast wordt er de komende jaren ingezet op verdere bewustwording op het thema brandveiligheid. Hierbij werken we samen met gemeente en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.”

Tips voor brandveiligheid
De komende maanden zullen we samen met onderhoudspartners De Variabele, Talen Vastgoedonderhoud, Quadrant en Ariëns bij 11.500 woningen aanbellen om een rookmelder te plaatsen. De rookmelders worden door ons onderhouden. Bij het plaatsen van de rookmelders is er ook aandacht voor hoe bewoners zelf kunnen bijdragen door het geven van tips om de woning brandveiliger te maken en wat te doen als er toch brand uitbreekt. Voor deze voorlichting trekken samen op met de brandweer. Kijk voor meer informatie op Brandveiligheid – Talis