(024) 352 39 11

Belangrijke stap voor laatste 220 woningen Huurlingsedam

De laatste 220 woningen in de Huurlingsedam gaan gebouwd worden. Hiervoor tekenden gemeente Wijchen en de ontwikkelcombinatie VOF Huurlingsedam op 9 maart een samenwerkingsovereenkomst. Gedeputeerde Peter Kerris en Ronald Leushuis, bestuurder van Talis, waren hierbij aanwezig. De provincie besloot dat Wijchen de aankomende jaren 870 extra woningen kan bouwen. Bovenop de al geplande woningen. Hiervan komen er 220 woningen in Huurlingsdam, de andere 650 woningen komen in Wijchen-West. Beide wijken kunnen nu helemaal afgebouwd worden.

Huurlingsedam

Geert Gerrits, wethouder Wonen, is blij met dit moment. ‘We hebben Huurlingsedam en Wijchen-West bij de provincie onder de aandacht gebracht. Omdat we hier echt tempo willen en kunnen maken. Dat is ook nodig want het woningtekort is groot. Ik ben heel blij met het besluit van de provincie. Met het tekenen van de overeenkomst voegen we de daad bij het woord en kunnen we aan de slag met de 220 woningen voor fase 4 in Huurlingsedam’. Ook de plannen voor Wijchen-West zijn volop in voorbereiding.

Gedeputeerde Peter Kerris: ‘In de strijd tegen de wooncrisis staat de provincie zij-aan-zij met gemeenten die de bouw van betaalbare woningen willen versnellen. Het is goed nieuws voor woningzoekenden dat de Huurlingsedam nu verder wordt ontwikkeld.’

Een wijk voor iedereen
In fase 4 in Huurlingsedam komen verschillende woningen; 60% bestaat uit een mix van sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en koopwoningen onder de gemiddelde woningprijs. De overige 40% van de woningen wordt als vrije-sector koopwoningen verkocht. Geert Gerrits: ‘Vooral de sociale koopwoningen van € 180.000 en € 200.000 zijn bijzonder om te noemen. Hiermee krijgen ook (koop-)starters op de woningmarkt meer kans.’

‘Wij bouwen graag mee aan deze gedifferentieerde wijken waar iedereen zich thuis voelt. Er is een grote vraag naar betaalbare huurwoningen in Wijchen. Kansen om deze woningen te bouwen in Wijchen blijven we benutten’, aldus Ronald Leushuis, bestuurder van Talis.

Nu tempo maken
Gemeente Wijchen en de ontwikkelcombinatie VOF Huurlingsedam (Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling en Hendriks Bouw en Ontwikkeling) werken intensief samen met stedenbouwkundige Ashok Bhalotra en diverse architectenbureaus. Lambèr Hendriks, algemeen directeur van Hendriks Bouw en Ontwikkeling: ‘Huurlingsedam is een wijk voor iedereen. Het doet ons deugd dat we vaak te horen krijgen dat Huurlingsedam gezien wordt als een van de mooiste wijken van Wijchen. We kunnen dan ook niet wachten om te starten met fase 3 en de wijk af te ronden met fase 4. Uiteraard in dezelfde beeldkwaliteit als de eerdere fases.’

John van Wanrooij, algemeen directeur van Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling: ‘De vraag naar nieuwe woningen voor de bewoners van Wijchen en omstreken is zo groot, dat wij blij zijn dat we hier voortvarend door kunnen met de afronding van deze mooie wijk. Goed dat we nu kunnen starten met de afrondende fase 4 van Huurlingsedam.’

Planning
De bouw van fase 3 met totaal 250 woningen staat gepland voor het einde van dit jaar, de bouw van fase 4 start naar verwachting een jaar later. Belangstellenden voor een koopwoning kunnen zich inschrijven via www.huurlingsedam.nl. De (voor)inschrijving op de koopwoningen van fase 3 begint eind deze maand.

De wijk
Huurlingsedam telt na de oplevering van fase 4 in totaal 1140 woningen. De eerste woningen in zijn zo’n 10 jaar geleden gebouwd door VOF Huurlingsedam. De wijk kenmerkt zich door de grote variatie in vormen en soorten woningen (sociale huur, sociale koop en vrije sector koop).

In de eerste twee fases verhuren we 107 sociale huurwoningen en hebben we 55 betaalbare woningen via Koopgarant verkocht. In fase 3 en 4 worden in totaal 94 sociale huurwoningen voor ons gebouwd door VOF Huurlingsedam. Hiervan worden de eerste woningen begin 2023 via Entree te huur aangeboden.