(024) 352 39 11

Eerste bewoners woningdelen ontvangen sleutel

De eerste bewoners, Saido (41 jaar) en Mohamud (36 jaar) Yusuf, hebben de sleutel van hun gedeelde woning aan de Aldenhof ontvangen. De broer en zus wonen nu ook in de Aldenhof samen met hun familie. Woningdelen is een woonvorm waarbij Talis een grotere eengezinswoning splitst in twee onzelfstandige huurwoningen. “Hiermee bieden we een antwoord op de grote vraag naar betaalbare sociale huurwoningen. Door één woning te splitsen vinden twee woningzoekenden een betaalbare woonruimte”, aldus Talis bestuurder Ronald Leushuis. Dit jaar zijn we gestart met een proef van drie woningen.

Woningdelen2

Er is een groot tekort aan woningen en wonen dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden. We zetten ons op verschillende manieren in om voldoende betaalbare woningen te realiseren. Dit doet we onder andere door nieuwbouw. Naast nieuwbouw kijken we ook naar haar bestaande woningen. In Nijmegen en Wijchen hebben we vrij veel grotere eengezinswoningen, terwijl de grootte van huishoudens verandert. Tegenwoordig bestaat een huishouden gemiddeld uit 2,2 personen. Van de woningzoekenden die ingeschreven staat voor een sociale huurwoning is ruim 70 procent alleenstaand. Woningdelen biedt hier een oplossing voor. Door één woning te splitsen kunnen we twee woningzoekenden een betaalbare woonruimte bieden. Bovendien kan woning delen een antwoord bieden voor mensen die het prettig vinden om samen in een woning te wonen.

We zijn gestart met een proef. Tijdens deze proef onderzoeken we hoe we de woningen het beste kunnen verhuren, maar ook wat dit betekent voor de buurt. Daarom hebben we vooraf gesproken met buurtbewoners en hen gevraagd wat zij belangrijk vinden. Ook na de sleuteluitreiking blijven we volgen hoe deze woonvorm past in de buurt. Volgend jaar verwachten we nog zo’n 15 woningen aan 30 woningzoekenden via woningdelen te verhuren.

De woningen zijn verhuurd via Entree. De woning is verhuurd aan één woningzoekende die zelf iemand mag voordragen om de woning mee te delen. Vooraf voeren we altijd een gesprek met de kandidaat huurders. Huurders moeten ingeschreven staan als woningzoekenden, ze moeten voldoen aan de inkomenseisen en er ze mogen geen liefdesrelatie hebben. Vrienden, familie en goede kennissen kunnen wel samen een woning delen.

Woning delen is anders dan kamerverhuur. Het is bedoeld voor alleenstaanden, niet studenten, die het gezellig en handig vinden om samen een aantal gemeenschappelijke voorzieningen te delen. De eigen badkamer biedt meer privacy, waarmee de woningen voor een grotere groep aantrekkelijk is.

De afgelopen maanden zijn de eerste woningen gesplitst. Aannemer Talen heeft de werkzaamheden uitgevoerd.

Meer informatie over woningdelen