(024) 352 39 11

Eerste woninginspecties met drone

Vandaag zetten we voor het eerst een drone in om woninginspecties uit te voeren en daarmee de status van dak, metselwerk en kozijnen te meten. De woninginspectie werd uitgevoerd bij een woongebouw in de Voorstenkamp, waar we groot onderhoud gaan uitvoeren. Dit is een nieuw initiatief van het innovatieplatform “De Corporatiewoning van de Toekomst”, waaraan naast Talis ook zeven andere corporaties, initiatiefnemer Octo en drone-operator AeroScan deelnemen.

d616aa38-64d7-447b-8afe-3795eb30a7da_drone2

Woensdag 13 februari werd door Talis een eerste vlucht gemaakt boven een van de woongebouwen in de Voorstenkamp. Tijdens de vlucht maakte de drone hoog resolutie foto’s van de gevel en het dak, werd de buitenkant van de woning in 3-d gescand en werd de woning op een kaart ingetekend. De drone maakte alleen opnames van de leegstaande appartementen. Tijdens de vlucht werd de menselijke hand alleen ingezet om de drone te laten opstijgen en te laten landen. Voor de rest van de vlucht volgde de drone een voorgeschreven script.

Kleinschalig uitproberen, hiervan leren en bij bewezen resultaat breder toepassen
“Talis richt zich steeds meer op innovaties om efficiënter en effectiever te werken, ook op het gebied van ICT en data. Samen met andere partijen onderzoeken we de mogelijkheden om de kwaliteit en betaalbaarheid van ons onderhoud te verbeteren. Deze eerste dronevlucht past hierbij. Ons principe is: kleinschalig uitproberen, hiervan leren en bij bewezen resultaat breder toepassen.”, aldus Jan Koning, adviseur Inkoop.

Corporatiewoning van de toekomst
Het gebruik van beeldherkenning in combinatie met machine learning voor het uitvoeren van woninginspecties is een nieuwe, innovatieve ontwikkeling op het gebied van woningbeheer. Hier heeft Octo met de samenwerkende partijen ook een Europese subsidie voor ontvangen. Het innovatieplatform is in 2018 opgericht en bestaat uit de corporaties, de Alliantie, KleurrijkWonen, Haag Wonen, Poort6, Woonlinie, Mitros, Trivire, Staedion en Talis. Initiatiefnemer Octo en drone-operator AeroScan nemen hier ook deel aan.

Met deze technologie  wil het platform de volgende vragen structureel beantwoorden:

  1. Hoe kan ik van achter mijn bureau de kwaliteit van het vastgoed bewaken, zodat ik veel preciezer opdrachten kan verstrekken?
  2. Hoe kan ik objectief vaststellen dat de aannemer, met wie ik resultaatgerichte afspraken heb gemaakt, ook daadwerkelijk levert wat hij belooft?

Toekomst
In de tweede fase gaat het innovatieplatform software ontwikkelen om foto’s automatisch om te zetten in informatie. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld tellen hoeveel scheuren er in metselwerk zitten of hoeveel vervuiling er op het dak is.

Hiervoor heeft het platform veel beeldmateriaal nodig, onder meer via projectpartners als Hemubo en Koers. De bedoeling is om dit in fase 2 nog verder uit te breiden. Op basis van deze datasets programmeert Octo een Neuraal Netwerk om met beeldherkenning de informatie uit de foto’s te halen. Daarnaast worden er ook meer sensoren toegepast en vaker vluchten met de drone uitgevoerd om het proces verder te optimaliseren.

Vergunning
ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) en het Ministerie van Defensie hebben de vlucht goedgekeurd en Octo en AeroScan de vergunning verleend om te mogen vliegen in de bebouwde kom.