(024) 352 39 11

Gemeente Wijchen en Talis zetten zich samen in voor brandveiligheid

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat elke verdieping in een woning voorzien is van minimaal één rookmelder. Het afgelopen jaar heeft Talis rookmelders geplaatst in 2.200 huurwoningen in Wijchen. Met het plaatsen van rookmelders wordt de veiligheid vergroot. Woningbranden komen helaas nog steeds regelmatig voor. Hoe sneller een brand ontdekt wordt, des te meer tijd iemand heeft om een woning veilig te verlaten.

Aandacht voor veiligheid
Talis en de gemeente hebben veel aandacht voor brandveiligheid. Burgemeester Marijke van Beek: “De inzet van Talis om dit voor 1 juli voor elkaar te krijgen is fantastisch. Maar deze verplichting geldt natuurlijk niet alleen voor huurwoningen. Ik ga er vanuit dat de meeste huiseigenaren inmiddels al rookmelders op elke verdieping hebben hangen. Maar voor degenen die dit nog niet gedaan hebben: ik roep u met klem op om dit alsnog te doen! En test ook regelmatig of deze nog werkt.”

Inspectie en bewustwording
Jaarlijks voert Talis bij veel woongebouwen in Nijmegen en Wijchen werkzaamheden uit om brand te voorkomen, zoals het controleren op vluchtwegen, brandcompartimentering, materiaal, inrichting en gebruik. Situaties waar direct actie nodig is, worden gelijk opgepakt. Bij het plaatsen van de rookmelders in de woningen zijn ook gelijk inspecties uitgevoerd op het gebied van brandveiligheid. Daarnaast was er aandacht voor hoe bewoners zelf kunnen bijdragen, door het geven van tips om de woning brandveiliger te maken en wat te doen als er toch brand uitbreekt.

Margje Lubbers, bestuurder Talis: “Bewoners kunnen zelf veel doen om brand te voorkomen en veiliger te wonen. Samen met gemeente en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid werken we aan meer bewustwording op het thema brandveiligheid. Zo organiseren we bijvoorbeeld samen met de brandweer bijeenkomsten voor bewoners op de kazerne, zoals onlangs voor bewoners van het Hoefblad.”

Rookmelders
Het is bewezen dat rookmelders in woningen het aantal slachtoffers vermindert. “De meeste woningbranden ontstaan door koken, roken en door elektrische apparaten. Maar ook door het opladen van bijvoorbeeld telefoons of fietsaccu’s”, vertelt Theo van Dodewaard van de Brandweer Gelderland-Zuid. “Een rookmelder waarschuwt bewoners in elk geval op tijd. Als je slaapt ruik je niets, de rookmelder neemt de functie van je neus over, waardoor je slachtoffers, ernstige brandwonden en brandschade voorkomt. Het kan namelijk snel uit de hand lopen.” Huurders van Talis die nog geen rookmelder hebben ontvangen, bijvoorbeeld omdat ze niet bereikbaar waren, kunnen zich alsnog melden bij ons.