(024) 352 39 11

Havenkade: gevarieerde buurt op unieke plek

Binnenkort start de bouw van de appartementen Havenkade, vlakbij de Waalhaven en op loopafstand van het Nijmeegse centrum. Het project is een samenwerking van gebiedsontwikkelaar BPD, en woningcorporaties Portaal en Talis. In totaal komen er 324 appartementen, waarvan 77 sociale huurappartementen van Talis.

Havenkade2

Havenkade is onderdeel van de herontwikkeling van het Waalkwartier in Nijmegen-West. Het nieuwe wooncomplex komt op een mooie plek aan het water en vlakbij het centrum. “We zijn met verschillende partijen tot dit project gekomen, waardoor het voor alle inkomens toegankelijk is”, zegt Floor Schoenmakers, projectleider bij Talis. Havenkade bestaat uit acht woonblokken, vijf daarvan zijn bestemd voor sociale huur. Er komen 164 sociale huurappartementen van Talis en Portaal, 38 middeldure huurappartementen en 122 koopappartementen van BPD.

Ook de gemeente Nijmegen is blij met Havenkade. “Het wordt een fijne plek om te wonen, stedelijk en duurzaam”, aldus wethouder Noël Vergunst. “Het is mooi dat we hier een goede mix van sociale huur, middeldure huur en koopappartementen kunnen ontwikkelen.”

Woonbehoefte
“De samenwerking is interessant omdat elke partij andere doelstellingen en andere belangen heeft”, zegt Schoenmakers. “Dat vraagt om extra afstemming en overleg, maar het resultaat is ernaar. We ontwikkelen een project waarin we echt gezamenlijk optrekken. Het wordt een gevarieerde buurt, waar ook mensen met een kleinere beurs kunnen wonen.”

De woningen van Talis hebben een oppervlakte variërend tussen de 43 en 80 vierkante meter en zijn bedoeld voor een- of tweepersoonshuishoudens. Uit het Woningmarktonderzoek 2019 blijkt dat in de regio Arnhem-Nijmegen dringend behoefte is aan meer betaalbare woningen in het algemeen en aan kleine appartementen voor starters, doorstromers en alleenstaanden in het bijzonder. Zij kunnen straks in Havenkade terecht.

Open en toegankelijk
Kenmerkend van het nieuwe complex is de openheid en toegankelijkheid. Zo nodigt de groene binnentuin uit tot ontmoeting en worden de verschillende woonblokken op deze manier verbonden. Het landschapsontwerp van Felixx Landscape Architects and Planners laat het binnenterrein vloeiend overgaan in het openbaar gebied op en rondom de dijk. De tuin geeft een doorkijkje op het water.

Aan het appartementencomplex werkten architecten Rob Reintjes van JURY Architecture, Thijs Asselbergs architectuurcentrale en Van Ommeren-architecten. Het meest in het oog springend is de 70 meter hoge woontoren op de kop van de Havenkade met koopappartementen. Het ontwerp van de woongebouwen met huurwoningen van Talis en Portaal langs de Weurtseweg zijn van Asselbergs en Van Ommeren. Van Ommeren: “Het is een grote eer om op deze plek te mogen bouwen. Samen met Rob Reintjes hebben we een robuust ensemble gemaakt dat goed past bij de schaal van de haven en dat de aansluiting zoekt met de achterliggende wijk.”

In de twee woonblokken van Talis komen bergingen op de begane grond, er zijn twee grote fietsenstallingen. Ook zijn er 35 parkeerplaatsen voor huurders van Talis beschikbaar, in totaal zijn er 185 parkeerplekken. Er zijn minder parkeerplaatsen nodig omdat bewoners en omwonenden gebruik kunnen maken van elektrische deelauto’s. Omdat het complex op loopafstand van het centrum en het centraal station is, is ook openbaar vervoer een goed alternatief.

Start bouw
De bouw van de appartementen wordt uitgevoerd door Bouwcombinatie Klok Trebbe Havenkade V.O.F. Op dit moment loopt de aanvraag van de omgevingsvergunning en als alles goed verloopt, gaat de bouw begin 2021 van start. De koopappartementen gaan binnenkort in verkoop. De verhuur van de sociale huurappartementen van Talis start naar verwachting in het najaar van 2022.

Havenkade maakt deel uit van de grote, binnenstedelijke gebiedstransformatie Waalfront waar gemeente Nijmegen en gebiedsontwikkelaar BPD in een publiek-private samenwerking ruim 2000 woningen realiseren.

Meer weten over het project Havenkade? Klik hier.