Veel materiaal, stof, lawaai. Het is er allemaal op de bouwplaats. Bouwen zo dicht bij bestaande woningen zorgt altijd voor overlast en dat betekent dat iedereen zich aanpast. Na fase 1, komt fase 2 en halverwege 2023 is alles klaar. Toch valt het op dat veel bewoners vooral blij zijn met de afleiding van de bouw en uitkijken naar het resultaat. “We kijken enorm uit naar de ruimere kamers. Dat is fijn voor de bewoners bijvoorbeeld in een rolstoel en de zorg die nodig is,” aldus Wim Broeksteeg één van de bewoners en ook een oud medewerker van Hendriks.
Voor de bewoners
De heer Broeksteeg en ook andere bewoners, familie en omwonenden maken regelmatig een praatje met de mensen op de bouw. Hendriks startte in december 2020 en de bouw loopt volgens planning. Lambèr Hendriks, Algemeen Directeur van Hendriks: “We hebben hier te maken met erg veel ‘opzichters’: Onze mensen zijn gewend om in bewoonde omgevingen te bouwen. Ze vinden dat vaak ook leuk.” Bij de viering van het hoogste punt laten de partijen samen zien hoe ver ze zijn met de bouw. Met een grote kraan wordt er ook een element geplaatst. Voor veel bewoners is het hoogste punt vanuit hun appartement of buiten op afstand in de schaduw goed te volgen. Hendriks: “We moeten het natuurlijk met een kleine afvaardiging doen. Maar bewoners krijgen gebak en we delen later een filmpje.”
Iedereen is even hard nodig
La Verna ligt op een prachtige plek, in een bosrijke omgeving. Met de nieuwbouw spelen de partijen in op de zorgvraag in Alverna. Ook voor de toekomst, want Alverna vergrijst. De nieuwbouw wordt comfortabel met ruimere kamers. De woningen worden een stuk energiezuiniger, ze zijn cooler te houden, het is veiliger zonder drempels en er komt zorgdomotica. De bestuurders van de betrokken organisaties kijken hoe ook toekomstige bewoners de vier vlaggen hijsen om het hoogste punt te markeren. De vlaggen staan voor de samenwerking tussen de partijen. Ronald Leushuis, bestuurder van Talis: “Alleen als we samenwerken lukt het om dit soort projecten van de grond te krijgen. We zijn erg tevreden over hoe de bouw verloopt. Dat is fijn, want deze goede woningen zijn hard nodig, zodat de bewoners in hun eigen buurt de juiste zorg kunnen krijgen.”

Veel flexibiliteit
De eerste bewoners kunnen vanaf begin 2022 verhuizen. In een paar weken gaat iedereen over. “Daar helpen we natuurlijk mee. De flexibiliteit van bewoners, familieleden en de medewerkers is belangrijk.” Vertelt Tanja Froidbise, bestuurder van LuciVer. “Het voorproefje van vandaag geeft ons extra energie om door te gaan naar de eerste oplevering.” Bewoners van Driestroom komen, als alles klaar is, in woningen die in de eerste fase worden opgeleverd. Om te zorgen dat de bewoners van LuciVer in de buurt kunnen blijven wonen, maken zij tijdelijk gebruik van deze woningen. Als fase twee klaar is, verhuizen zij met hulp van LuciVer nog een keer. En daarna gaan de bewoners van Driestroom over. “Dit is meteen een mooi voorbeeld van onze samenwerking en wat het ons kan brengen.” Aldus Esther Nelissen, bestuurder van Driestroom.
La Verna in twee fases
In januari en februari 2022 kunnen alle bewoners van het huidige La Verna verhuizen. Vanaf maart 2022 wordt het huidige gebouw gesloopt. In juni 2022 kan de bouw van fase 2 beginnen. Ook dit duurt een jaar. In dat gedeelte komen zowel cliënten van LuciVer als Driestroom.
Negen woongroepen
Het gebouw in een T-vorm bestaat grotendeels uit drie lagen en één vleugel heeft vier lagen. De nieuwbouw heeft een plat dak en wordt minder hoog dan het huidige La Verna. De 90 appartementen hebben een oppervlakte van 42m2 met een woonkamer, slaapkamer en badkamer met toilet. De appartementen zijn verdeeld in negen woongroepen met onder andere elk een gemeenschappelijke huiskamer en balkon. Op de begane grond bevinden zich de voorzieningen voor alle woongroepen zoals een ontmoetingsruimte.