(024) 352 39 11

Veel gestelde vragen energieprijzen

Het leven wordt steeds duurder. Iedereen merkt daar iets van. Het is logisch dat u hier vragen over heeft. Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat u vraag er niet tussen? Neem gerust contact op met ons. Of kijk op de website van de rijksoverheid.

Energiebesparen

Mag ik zonnepanelen?

We plaatsen zonnepanelen als we de woningen of complexen een onderhoudsbeurt geven. Dat doen we dan alleen als daarmee het energielabel van de woningen minimaal C wordt en/of als we subsidie krijgen. In elk onderhoudsproject maken we op deze manier de afweging of we zonnepanelen plaatsen of (nog) niet. Als we ze plaatsen kost het de huurder niets.

Wij brengen geen zonnepanelen aan per woning. Wij kijken bij onderhoud of we het plaatsen van zonnepanelen meenemen in het plan. Als u zelf zonnepanelen wil installeren vraagt u dit eerst aan via onze website. Dit kan via deze pagina.

Welk energielabel heeft mijn woning?

Het energielabel van onze woningen verschilt. De energielabels van alle woningen in Nederland zijn te vinden op deze website van de overheid. Het kan zijn dat het label dat daar wordt genoemd niet actueel is. Bijvoorbeeld omdat uw woning is opgeknapt, maar de nameting van het energielabel nog niet is gedaan. Of dat de nieuwe registratie nog niet is verwerkt.

Mag ik overstappen naar elektrisch koken?

Dit is altijd mogelijk bij het vervangen van uw keuken. Dat vraagt u hier bij ons aan. Wilt u eerder overstappen? Bekijk dan eens deze pagina voor meer informatie. Vraag vooraf wel altijd toestemming aan ons. Dit doet u via de pagina ‘verandering aanbrengen’. Wij kijken dan of het mogelijk is en welke maatregelen nodig zijn.

Kan ik mijn verwarming volledig uitzetten?

Dit is geen goede oplossing. Door uw huis niet meer te verwarmen ontstaan er andere problemen in de woning. Denk bijvoorbeeld aan vocht en schimmelproblemen. Dat is slecht voor uw gezondheid. En andere vormen van verwarmen kunnen soms ook gevaarlijk zijn. Op de website van de brandweer leest u hier meer over.

Daarnaast is het slim om uw woning altijd een beetje op een gelijke temperatuur te verwarmen in de winter. Hierdoor verbruikt u minder energie en krijgt u deze problemen niet.

Kan ik ook andere warmtebronnen gebruiken?

Andere warmtebronnen gebruiken dan uw verwarming kan gevaarlijk zijn. En is zonder toestemming van Talis niet toegestaan. Het gebruik van houtkachels, kaarsen en waxinelichtjes is gevaarlijk. Bijvoorbeeld door brand en het ontstaan van gevaarlijke stoffen. Op de website van de brandweer leest u meer over veilig en gezond je huis verwarmen.

Kan ik de temperatuur van mijn CV-ketel verlagen? Dit bespaart ook energie.

Doe dit niet zelf. U kunt een monteur van Kemkens vragen de ketel in te stellen tijdens een onderhoudsbeurt. Als de ketel te koud wordt, verwarmt de woning niet voldoende. Hiervoor moet een monteur komen om het goed in te stellen. De kosten zijn dan voor u. Kijk voor meer informatie op de website van Kemkens.

Waarom zijn de kosten van de gemeenschappelijke elektra zo hoog?

De kosten zijn afhankelijk van de aanwezige faciliteiten. Hoe meer er aangesloten is (lift, galerijverlichting, bergingen, mechanische ventilatie, etc.) hoe hoger het verbruik. Verder is de capaciteit van de aansluiting van belang. Hoe hoger het verbruik en/of de capaciteit van de aansluiting, hoe hoger de kosten en de voorschotten.

Wij kopen onze energie zo scherp mogelijk in. Landelijk zijn de elektrakosten gestegen en voor 2023 bijna driemaal hoger dan in 2022. Bij het vaststellen van het nieuwe voorschotbedrag berekenden we deze gestegen prijzen door. Het is mogelijk dat u over 2022 geld terugkrijgt vanwege ons zeer gunstige oude energiecontract. Maar dat we uw voorschot voor 2023 (fors) verhogen.

Waarom wordt de verlichting in de algemene ruimte(n) niet uitgedaan om energie te besparen?

Bij energiebesparing in algemene ruimten wordt vaak gedacht aan het verminderen van het aantal lichtpunten of het dempen van de verlichting. Dit levert echter een zeer beperkte energiebesparing op.
Daarnaast is goede verlichting belangrijk voor ieders veiligheid, bijvoorbeeld om struikelen en vallen te voorkomen, maar ook om voor bewoners een gevoel van veiligheid te kunnen garanderen.

Het grootste deel van de elektrakosten voor de algemene ruimte, zo’n 80 tot soms 90%, wordt veroorzaakt door de lift.

Wat kan ik nog meer doen om energie en/of geld te besparen?

U kunt veel verschillende dingen doen om energie en geld te besparen. Veel staat ook op onze website. Bekijk de pagina ‘bespaartips’ voor meer informatie.

Daarnaast werken we ook samen met de gemeente en andere organisaties. Hieronder leest u welke.

EnergieFixers
In Nijmegen zijn de EnergieFixers actief. Zij kunnen mogelijk helpen met kleine, gratis energiebesparende maatregelen. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente.

Energiecoaches
Wilt u meer weten over de mogelijkheden om thuis energie te besparen? Maak een afspraak met een energiecoach in Nijmegen of Wijchen. U krijgt gratis eenvoudige tips om uw woning energiezuiniger te maken. En u hoort van alles over verschillende energiemaatregelen. Meer weten? Bekijk de pagina ‘energiecoaches’.

Het belang van ventileren
Goed ventileren is nodig voor uw gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. Het zorgt voor ongewenste problemen. Ventilatie is dus erg belangrijk. Oók als de energieprijzen stijgen. U bespaart dan juist energie. Een niet geventileerde woning heeft meer vochtige lucht en die is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Meer informatie hierover leest u op onze pagina ‘ventileren’.

Kan ik ook een cadeaubon voor energiezuiniger witgoed van de gemeente krijgen?

Dit is een actie van de gemeente Nijmegen. Een groep mensen in Neerbosch-Oost krijgt deze bon voor energiezuiniger witgoed ter waarde van €200. Als u in aanmerking komt hiervoor ontvangt u een brief van de gemeente. Meer informatie over deze actie krijgt u via het Regionaal Energieloket.

U kunt ze ook bellen: 088 525 41 10.

Energierekening

Kan ik mijn voorschot voor mijn energierekening verhogen?

Als u een eigen energierekening heeft kan u dit regelen bij uw leverancier. U betaalt dit niet aan Talis. Als u blokverwarming heeft kan dit wel. Lees onderaan deze pagina hier meer over onder het kopje ‘Blokaansluiting’.

Tot wanneer loopt het energiecontract van Talis?

Dit geldt alleen als u in een complex woont waar de energiekosten in uw servicekosten zitten. U leest hier meer over onderaan deze pagina onder het kopje ‘Blokaansluiting’. Is dit niet het geval dan kan u deze vraag stellen bij uw leverancier.

Verdient Talis op de energiekosten?

Wanneer u huurt, betaalt u maandelijks een voorschot op uw servicekosten. Dit is een inschatting van de kosten die u door het jaar heen zal maken.
Als verhuurder maken wij geen winst op de servicekosten. Wij rekenen de echt gemaakte kosten door aan de huurder.

Wanneer kan ik nieuwe tarieven verwachten?

Dit geldt alleen als u in een complex woont waar de energiekosten in uw servicekosten zitten. U leest hier meer over onderaan deze pagina onder het kopje ‘Blokaansluiting’. Is dit niet het geval kan u dit navragen bij uw leverancier.

Ik ga verhuizen. Kan ik mijn energiecontract meenemen?

Wij adviseren u contact hierover op te nemen met uw energieleverancier en te vragen naar de voorwaarden. Wij horen van andere (nieuwe) huurders dat het meenemen van het huidige energiecontract niet altijd zomaar kan.

Krijg ik een huurverlaging als mijn woning een energielabel D, E, F of G heeft?

Nee. Als u in een woning met een energielabel D, E, F of G woont, heeft u in 2023 geen verlaging gekregen. Wél een huurbevriezing: u heeft geen huurverhoging gekregen. U leest hier meer over in de brief die u van ons ontving en in de huurkrant.

Betalingsproblemen

Ik kan mijn energierekening niet meer betalen. Wat moet ik doen?

Als u bang bent dat u de energierekening niet meer kan betalen, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw energieleverancier. Zij helpen u graag verder.

Ik kan mijn huur niet meer betalen. Wat moet ik doen?

Er zijn verschillende mogelijkheden. We helpen u graag om er samen uit te komen. Bijvoorbeeld een betalingsregeling, budgetcoach, een financiële expert of een voorzieningen check.

Voorzieningencheck
Met deze check wordt er voor 52 voorzieningen gecheckt of u daarvoor in aanmerking komt. Dat gaat bijvoorbeeld over huurtoeslag, zorgtoeslag en over verschillende subsidies  die de gemeente heeft.

Betalingsregeling
Onder bepaalde voorwaarden kunnen we gratis een betalingsregeling met u treffen. Hoe we die betalingsregeling precies afspreken, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wij helpen u om de juiste beslissingen te nemen.

Budgetcoaching
Heeft u problemen om maandelijks de huur te betalen? Of moeite om maandelijks rond te komen? Dan kunt u via Talis – zonder wachtlijst – in aanmerking komen voor budgetcoaching. Een onafhankelijke coach begeleidt u tijdelijk. De coach gaat met u op zoek naar de mogelijke oorzaken waardoor betalingsproblemen zijn ontstaan. Samen stelt u een plan op om weer overzicht te krijgen. U blijf zelf verantwoordelijk voor en de baas over uw eigen financiën.

Schuldhulpverlening
Het kan ook zijn dat u grotere financiële problemen heeft. Dat u naast een huurachterstand, andere schulden heeft of moeite heeft met rondkomen. Wij raden u dan aan om contact op te nemen met Schuldhulpverlening.

Op deze pagina leest u meer over betalingsregelingen, budgetcoaching en schuldhulpverlening en hoe u in contact komt met de juiste mensen.

Welke hulp biedt de gemeente Nijmegen?

Gemeente Nijmegen gaat inwoners, ondernemers en instellingen die financiële problemen ervaren door de energiecrisis de winter door helpen. Tot 31 maart 2023 biedt de gemeente hiervoor maatwerk aan. Onder andere via:
– een noodfonds voor inwoners, die in de knel komen
– het openstellen van openbare gebouwen, zodat u thuis niet hoeft te stoken
– een uitbreiding van de energiecoaches en –fixers die helpen met energiebesparing
– uitkeren van de energietoeslag (ook in 2023)

Heeft u problemen, dan kunt u zich melden. Bijvoorbeeld bij één van de STIPS, bij een financieel expert in de wijk of Ondernemerspunt Geldzorgen. Zo wordt u zo snel en goed mogelijk wordt geholpen.

Meer informatie is te vinden via: Aanpak energiecrisis tot 31 maart 2023 – Nieuws – Gemeente Nijmegen

Word ik van het gas afgesloten als ik het niet kan betalen?

Sinds 1 april geldt de winterregeling van het kabinet niet meer. Dit betekent dat bij een betalingsachterstand bij uw energieleverancier u kan worden afgesloten. Dus heeft u een betalingsachterstand bij uw energieleverancier en nog geen betalingsregeling afgesproken? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw energieleverancier om een afsluiting te voorkomen! Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook bij de informatie over het Noodfonds Energie. Voor hulp bij betalingsproblemen kunt u ook contact opnemen met Geldfit of uw eigen gemeente.

Kan ik de huur later betalen of uitstel van betaling aanvragen?

Normaal gesproken betaalt u uiterlijk de eerste van de maand. Als u in de problemen komt kan u in overleg met ons de huur later betalen. Dit moet dan wel in dezelfde maand zijn. De huur van september betaalt u dan later in september bijvoorbeeld. U kunt geen uitstel aanvragen. Wel kunnen we samen met u kijken naar een betalingsregeling.

Energietoeslag

Hoe kom ik in aanmerking voor de Energietoeslag?

Meer informatie over de energietoeslag kunt u opvragen bij de gemeente waar u woont. Mensen met een laag inkomen komen mogelijk in aanmerking voor de energietoeslag. In dit bericht leest u meer over de voorwaarden. Ook kan u kijken op de website van de gemeente Wijchen of gemeente Nijmegen.

Bellen kan ook. Voor de gemeente Nijmegen belt u 14 024. Voor de gemeente Wijchen 088 43 27 000

Blokaansluiting

Waarvoor is de regeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB)?

Om de hoge energierekening betaalbaar te houden geldt er een energieprijsplafond. Het prijsplafond geldt niet voor huishoudens die een blokaansluiting hebben. De overheid heeft daarom een aparte regeling gemaakt. Dit is de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen. Als uw woning voldoet aan de voorwaarden voor deze vergoeding, vraagt Talis de vergoeding voor u aan.

Wie komt er voor de vergoeding in aanmerking?

Woont u in een woning met een collectieve verwarming en/of elektra (blokaansluiting) en betaalt u aan Talis de kosten voor de warmte of elektra (via de servicekosten)? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de vergoeding via de regeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting (TTB).

Let op: bewoners van een voormalige WoonGenoot woning (behalve de Meiberg) komen niet in aanmerkingen voor de vergoeding. Deze woningen hebben een ander energiecontract met lagere tarieven dan het landelijk energieplafond. Deze woningen vallen daarom buiten de regeling.

Krijgt elke huurder met een blokaansluiting de vergoeding?

We ontvangen de vergoeding vanaf een minimaal aantal woningen achter de blokaansluiting (3 of 4, afhankelijk van het type woning). Bij minder woningen achter een blokaansluiting krijgen huurders geen tegemoetkoming, omdat zij al voordeel hebben van het prijsplafond.

Ook wordt er naar het tarief gekeken. Woongebouwen met een energietarief onder het prijsplafondbedrag krijgen geen compensatie via de regeling Tijdelijke tegemoetkoming Blokaansluiting (TTB).

Hoe werkt het aanvragen van de vergoeding?

U hoeft niets te doen. Wij vragen als contracthouder de vergoeding aan. Wij verrekenen de vergoeding met het nieuwe voorschot dat u maandelijks betaalt voor uw warmte- en/of elektrakosten. Dit nieuwe voorschot ontvangt u voor 1 augustus. U ontvangt alleen een brief als we uw voorschot aanpassen. Het nieuwe voorschot geldt per 1 augustus 2023.

De hoogte van uw nieuwe voorschot bepalen we aan de hand van uw verbruik het afgelopen jaar. En de kosten van de contracten die we afsloten. Dit betekent dat u niet het volledige bedrag in één keer op uw rekening gestort krijgt als wij het ontvangen. Dit is bepaald door de overheid.

Heeft u blokaansluiting, maar betaalt u dit aan een andere partij? Dan vragen zij de vergoeding voor u aan. Wij zijn in gesprek met deze partijen hoe we dit regelen.

Welke vergoeding krijg ik?

De overheid bepaalde dat contracthouder (vaak de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren) de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting (TTB) aanvraagt bij de Belastingdienst. Hier zijn wij mee bezig. Dit betekent dat u hier niets voor hoeft te doen.

In het najaar van 2023 verwachten we antwoord van de Belastingdienst en weten we voor welke complexen met bloksluiting we TTB-vergoeding krijgen.

Hoe wordt de vergoeding verrekend met de energiekosten

We verrekenen de vergoeding met de energiekosten over 2023. Bij het verrekenen houden we ons aan de regels die horen bij de regeling.Zo verrekenen we het:
1.We tellen alle gemaakte energiekosten van uw wooncomplex bij elkaar op.
2.Hier trekken we de totale tegemoetkoming van af die we van de overheid hebben gekregen voor uw wooncomplex.
3.De kosten die overblijven verdelen we over de woningen in het complex. Dit doen we volgens de normale verdeelmethode (de manier waarop we energiekosten altijd verdelen).

Hoe is het maandelijkse voorschotbedrag voor 2023 berekend?

De verhoging van het voorschotbedrag voor servicekosten per 1 augustus 2023 is gebaseerd op een berekende inschatting.

Wij kopen onze energie zo scherp mogelijk in. Landelijk zijn de elektrakosten gestegen en voor 2023 bijna driemaal hoger dan in 2022.  Het is mogelijk dat u over 2022 geld terugkrijgt vanwege ons zeer gunstige oude energiecontract. Maar dat we uw voorschot voor 2023 (fors) verhogen.

Uiteindelijk wordt bij de eindafrekening het betaalde voorschot verrekend met de werkelijke servicekosten. Zijn de werkelijke kosten lager dan het voorschot, dan krijgt u het te veel betaalde bedrag terug. Zijn de werkelijke kosten hoger, dan moet u bij betalen. Dit laatste proberen we te voorkomen.

Kan ik mijn voorschot voor mijn energierekening verhogen?

U kan het voorschot op uw warmtekosten verhogen. Dit kan alleen als uw warmtekosten bij de huur in zit. Hiervoor stuurt u een mailtje naar voorschot@talis.nl. Vermeld hierbij dan uw naam, adres en het voorstel van het nieuwe maandbedrag. Meer informatie over voorschotten leest u op deze pagina.

Wij adviseren u dit wel te doen als dit financieel mogelijk is voor u. We verwachten namelijk dat de prijzen stijgen in het aankomende jaar. Hoeveel dit is weten we nog niet.

Tot wanneer loopt het energiecontract van Talis?

Dit contract geldt alleen als u in een complex woont waar de energiekosten in uw servicekosten zitten. De energiecontracten van oud-WoonGenoot woningen lopen tot 31 december 2023. Het contract voor de andere woningen liep tot 31 december 2022. Inmiddels is het contract vernieuwd en loopt tot 31 december 2023.

Wanneer kan ik nieuwe tarieven verwachten?

Dit zijn de nieuwe prijzen wij per 1 januari 2023 betalen. Deze prijzen gelden dus ook voor u.
– Gas: € 1,47 per m3
– Elektriciteit: € 0,303 (dal) of € 0.428 (piek) per kWh

De prijzen zijn exclusief belasting en vastrecht. Deze verschillen per complex.

Krijg ik die € 190 in de maanden november en december ook?

In november en december 2022 kregen huurders met een eigen contract bij een energieleverancier een compensatie van tweemaal € 190.

Woningen met een blokaansluiting hebben hier niet of onvoldoende van geprofiteerd. Via de TTB-regeling wordt die compensatie alsnog geboden.
De hoogte van de vergoeding is vastgesteld op € 380 voor een zelfstandige eenheid en € 160 voor een onzelfstandige eenheid.

Als ik verhuis, krijg ik dan toch nog de vergoeding?

Ja. Als u verhuist krijgt u een vergoeding voor het deel van 2023 dat u in de woning met blokaansluiting hebt gewoond.