Opknappen woningen in Jerusalem, Nijmegen

220 eengezinswoningen en 216 appartementen in Jerusalem, waarvan 136 reeds verkocht • in voorbereiding

De voorbereidingen voor de aanpak van de huurappartementen en eengezinswoningen in de wijk Jerusalem in Nijmegen zijn in volle gang. 

De wijk

Jerusalem is tussen 1951 en 1956 gebouwd. De woningen hebben een herkenbare uitstraling en worden ook wel de plaatjeswoningen genoemd. Deze plaatjeswoningen zijn een symbool van de wederopbouwarchitectuur. Het zijn betaalbare huurwoningen met een gunstige ligging ten opzichte van voorzieningen en de stad. De woningen zijn relatief klein, maar de wijk is ruim opgezet en de tuinen zijn groot.

Eengezinswoningen

De woningen zijn verouderd en het nodige onderhoud is toegenomen. De afgelopen jaren heeft Talis samen met een bewonersprojectgroep verschillende scenario’s onderzocht. Sloop/nieuwbouw is de enige haalbare optie. Het plan is om de nieuwbouwwoning op dezelfde plaats te bouwen als de bestaande woning. Bewoners kunnen allemaal naar hun eigen plek terug.

Bij de flats

De 81 sociale huurappartementen van Talis in de hoogbouw krijgen in 2019 groot onderhoud. De douche, keuken, toilet, leidingen, voordeuren en kozijnen worden onder andere vernieuwd. Net zoals bij andere groot onderhoudsprojecten voert Talis deze werkzaamheden aan de huurwoningen uit zonder hier een vergoeding voor te vragen. In de hoogbouw zijn ook veel appartementen van particuliere eigenaren. Zij hebben de mogelijkheid om tegen betaling mee te doen met de werkzaamheden.

Bewoners denken mee

Bewoners zijn al vroegtijdig betrokken bij de plannen. Een bewonersprojectgroep denkt sinds begin 2015 mee, vooral over de laagbouw. Daarnaast werkt Talis samen met een groep bewoners aan het sociaal plan. Hierin staan onder andere vergoedingen, tijdelijke huisvesting en stadsvernieuwingsurgentie. Ook worden bewoners betrokken bij hoe de woningen er uit komen te zien.

Planning

De groot onderhoudswerkzaamheden aan de appartementen starten in april 2019 en worden ook dat jaar nog afgerond.

Voor het uitwerken en voorbereiden van de sloop/nieuwbouwplannen van de eengezinswoningen verwacht Talis nog minimaal een jaar nodig te hebben. Om de woningen te kunnen slopen, vraagt Talis akkoord aan alle huurders. Bij minimaal 70% akkoord gaan de plannen door. Daarnaast moeten er formele stappen doorlopen worden, waaronder de vergunningen samen met de gemeente en het onderzoek naar flora en fauna.

Sluit

Mail a friend

  1. Stuur door
  2. Bedankt
Stuur door