De 220 nieuwe woningen die Talis in Jerusalem bouwt krijgen een combinatie van zonnepanelen, een zonneboiler en een doorstroomboiler. “Een beproefd concept, maar nog niet eerder op deze manier toegepast”, vertelt projectmanager Sietse Jager. “Het is bijzonder dat we dat hier in Jerusalem kunnen realiseren, zonder dat het voor de bewoners leidt tot hogere woonlasten. Sterker nog: hun energielasten worden lager.”
‘Te mooi om waar te zijn’
In september werden de eerste proefwoningen opgeleverd. Op elke woning liggen straks negen zonnepanelen. De zonneboiler wordt verwarmd met zonnecollectoren en als het warm water op is, wordt de doorstroomboiler ingeschakeld. Deze verwarmt het water elektrisch na als dat nodig is. “Omdat de woningen goed geïsoleerd zijn en vloerverwarming hebben, is het mogelijk om dit te doen”, vertelt Jager. Het is een stille en duurzame techniek. Daarnaast hebben de woningen een warmte-terugwininstallatie voor de ventilatie.
In eerste instantie zouden de 220 woningen in Jerusalem niet van het aardgas af gaan vanwege de hoge kosten. Met subsidie van onder andere de provincie en een plan voor de openbare ruimte van de gemeente kunnen de 220 woningen in Jerusalem alsnog aardgasbrij gemaakt worden en kunnen bovendien de huren naar beneden. “Hierdoor is het project bijna te mooi om waar te zijn”, aldus Jan van der Meer, gedeputeerde van de provincie Gelderland. “Het is de eerste aardgasvrije buurt in Nederland binnen de bestaande bouw. Een ander groot voordeel is dat de woningen op de bestaande fundering worden gebouwd, een stap in de richting van circulair bouwen.”
Blokje Om
Al in 2014 startte Talis samen met bewoners de voorbereiding voor de werkzaamheden in Jerusalem. Nadat renovatie voor de naoorlogse woningen niet haalbaar bleek, is samen met bewoners gezocht naar een oplossing waarbij bewoners hier konden blijven wonen en de sociale en fysieke structuur in de wijk intact blijft. “Het was een proces met veel inspraak en ook de nodige kritiek, maar we zijn heel blij dat we samen met de bewoners, de gemeente en de provincie dit kunnen realiseren.”, aldus Talis-bestuurder Ronald Leushuis. De woningen worden gebouwd volgens het concept ‘Blokje Om’ van Dura Vermeer, een manier van woningen bouwen waarbij prefab houtskeletbouw op de bestaande fundering kon worden gebouwd. Duurzaam en snel. De bewoners gaan tien weken naar een wisselwoning in de buurt. In zes weken wordt hun huidige woning gesloopt en het nieuwe huis gebouwd en daarna hebben ze nog een aantal weken om de woning af te maken en in te richten.
De bouw van de woningen in Jerusalem begint komend voorjaar. De twee proefwoningen worden gebruikt om te bekijken of alles naar wens is. Jager: “We hebben de mogelijkheid om bij te sturen als dat nodig is en op deze manier kunnen de bewoners de woningen vast leren kennen.”
Meer weten over de bouw in Jerusalem? Bekijk de projectwebsite nieuwbouwjerusalem.