(024) 352 39 11

Leerlingen denken mee over energiezuiniger Valendries

Eén van de oudste buurten van Wijchen, Valendries, knappen we in een paar jaar tijd flink op. De naoorlogse woonwijk wordt in stijl vernieuwd. We zijn volop bezig met de werkzaamheden. De zo’n 400 huurwoningen worden een stuk energiezuiniger. We gaven leerlingen van 4 havo en 4 vwo van de Technasium-opleiding bij het Mondial College in Nijmegen de opdracht om oplossingen te bedenken om de woningen in Valendries verder te verduurzamen. Gisterenmiddag presenteerden de leerlingen hun plan. Zeven in totaal. Het beste plan wordt ingediend voor de prijsvraag van Bouwend Nederland.

Mondial College9 10 2020 02

De leerlingen hebben in de wijk gekeken en enquêtes afgenomen. Daarna zijn ze aan de slag gegaan met het plan. “Ik ben onder de indruk van de ideeën van de leerlingen. Iets nieuws bedenken op het gebied van duurzaamheid is lastig. Bovendien zijn wij in de wijk ook al bezig met veel verbeteringen. Hun advies om technieken op een nieuwe manier te gebruiken is goed bedacht.” Aldus Dorien van den Brink projectmanager van Talis. “De leerlingen denken dat er nog winst te behalen valt met het plaatsen van extra zonnepanelen, isolatie en ander materiaalgebruik. Het leuke is dat ze nog een stap verder gaan. Vandaag heb ik ideeën gehoord over het hergebruik van regenwater en elektrische deelauto’s in de wijk die hun accu opladen met energie opgewekt met zonnepanelen op de daken van de woningen. Ik vind het mooie suggesties al weet ik eerlijk gezegd niet of het voor ons haalbaar is.”

Oude sfeer in een nieuwe, warme jas
De woningen in Valendries worden opgeknapt en de oude sfeer blijft behouden. De woningen zijn in de loop van de jaren verouderd. We investeren in groot onderhoud, zodat de woningen nog zeker 25 jaar mee kunnen. In totaal gaat het om zo’n 400 woningen die in zo’n vier jaar tijd worden opgeknapt. Talen Vastgoedonderhoud voert de werkzaamheden uit. De werkzaamheden vinden achter elkaar plaats en gaan als een soort lopend treintje door de wijk. Het meeste werk vindt buiten plaats. Zo worden het dak, de gevel en beglazing (waar nodig) vernieuwd en geïsoleerd en wordt er geschilderd. Het energielabel gaat van E of D naar label B. 

Ook nieuwbouw
Er komen ook 27 nieuwe appartementen in een woongebouw van drie lagen aan de Lindenstraat, op de plek waar Talis en Talen nu een tijdelijk kantoor hebben. Er worden vier woningen gesloopt. We zijn met deze bewoners in overleg voor nieuwe woonruimte. In Wijchen is veel behoefte aan sociale huurappartementen die geschikt zijn voor senioren en de ruimte is beperkt. Het nieuwe complex ligt op loopafstand van het Wijchense centrum en is daarom heel aantrekkelijk.