(024) 352 39 11

Oplevering 124 betaalbare huurappartementen Woenderskamp

Vorige week vierden nieuwe bewoners in Nijmegen-Noord de oplevering van hun woning. In de wijk Woenderskamp in Nijmegen-Noord bouwden we twee woongebouwen met 124 appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens. We leverden voor het eerst zo veel kleine sociale huurappartementen tegelijk op. De woningen zijn voor alle leeftijden en een groot deel is speciaal voor jongeren. In totaal waren 48 starterswoningen beschikbaar. Jongeren maakten daarnaast ook evenveel kans als anderen bij de vijftien lootwoningen. En in één van de twee woongebouwen zijn tien woningen gerealiseerd voor wooninitiatief Mindset Wonen.

WM Woenderskamp 211015 12

Een belangrijke bijdrage
In Nijmegen is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. Zeker ook voor kleine huishoudens. Voor starters, studenten en doorstromers is het bijna onmogelijk om een betaalbare woning te huren of te kopen. Op de woningen kregen we ongeveer 35.000 reacties. Dat waren niet allemaal unieke reacties: mensen schreven zich voor meerdere woningen in. Per woning kregen we gemiddeld 700 reacties. Voor de lootwoningen zelfs 1900. Dat is behoorlijk veel. ‘En dat maakt het ook erg tastbaar hoeveel vraag er is naar deze kleinere, betaalbare huurwoningen. Met deze appartementen leveren we een belangrijke bijdrage,’ aldus Ronald Leushuis bestuurder Talis. Tussen nu en 2025 realiseren we ongeveer 500 huurwoningen in Nijmegen-Noord.

Inspelen op een enorme vraag
Wethouder Noël Vergunst geeft aan: ‘Naast dat we in Nijmegen-Noord bouwen, moeten we dat ook in bestaande, binnenstedelijke gebieden doen om aan de enorme vraag te kunnen voldoen. Ik kijk uit naar een samenwerking met Talis bij volgende projecten. Want alleen samen met betrokken en creatieve partners kunnen we de grote bouwopgaven realiseren.’ Leushuis geeft aan: ‘Ook bijzondere woonconcepten kunnen een antwoord zijn op de enorme vraag. Bijvoorbeeld het concept van woningdelen of huurdelen. Eén oplossing voor het tekort op de woningmarkt is er niet. Een mix van oplossingen moet bijdragen. En nieuwbouw in het weiland, en nieuwbouw in de bestaande stad en het aanpassen van de bestaande woningen en het creëren van tijdelijke woningen. Aan die mix dragen we graag bij.’

De woningen
Nijhuis Bouw B.V. bouwde de woningen. Het ontwerp is van Flow Architecten. Dit bestaat uit twee gebouwen met een binnentuin en dakterras. Bij de gebouwen is veel variatie en zijn veel details te zien. Bijvoorbeeld de gebeitelde huisnummers en ook de mooie stenen, de diepte in de gevel, de chique voordeuren, de verlichting op de galerij en de mooie, groene binnentuin. Er zijn plekken om elkaar te ontmoeten. De gebouwen staan op een prachtige plek. Vanaf het dakterras is er uitzicht op de Waal. De voorzieningen schieten uit de grond en er zijn al volop voorzieningen. In de omgeving is veel groen én het is dichtbij het stadscentrum.

Er zijn 94 appartementen met een oppervlakte tot 50 m² en twintig maisonnettes met een oppervlakte van 75 m². Alle woningen hebben één slaapkamer. Een bewoonster geeft aan ‘de woningen zijn efficiënt ingericht. Alles wat ik nodig heb, zit er in en op een handige plek.’ De woningen hebben energielabel A en een huurprijs van ongeveer € 550 tot € 630 per maand. De maisonnettes (niet speciaal voor jongeren) hebben een huurprijs van € 752,33. De huurders kregen veel eerder dan verwacht hun sleutel.

Uniek: wonen met een beperking en zelf alles regelen
In een van de gebouwen zitten ook tien appartementen voor Mindset Wonen. Mindset Wonen is een woongemeenschap voor mensen met een fysieke beperking. Mindset is ontstaan op initiatief van de bewoners zelf. Wij hebben hierbij ondersteund. Nog nergens anders in Nederland zijn woningen voor mensen met een fysieke beperking vanuit eigen initiatief en waar zij verder de zorg zelf kunnen regelen. De bewoners zijn jonge en enthousiast. Zij maken samen met de andere bewoners van de gebouwen gebruik van de gezamenlijke binnentuin. Bijna alle woningen van Mindset zijn verhuurd.

De buurt
Eerder dit jaar leverden we vlak naast dit project 31 eengezinswoningen op, waarvan twee bijzondere rolstoelwoningen. Naast Woenderskamp komen in Hof van Holland allerlei voorzieningen. De woningen liggen vlakbij station Lent. Bovendien ben je ook zo in het centrum of in het groen. Leushuis: ‘Een wijk is pas af als er plek is voor iedereen. Als iedereen meetelt. Zo kan er samen een nieuwe buurt worden gemaakt.’