Per 1 december: nieuwe regels voor woningzoekenden

Heeft u met uw inkomen recht op huurtoeslag? En gaat u verhuizen? Dan mogen woningcorporaties u vanaf 1 januari 2016 alleen woningen tot een bepaalde huurprijs aanbieden. Dat heet ‘passend toewijzen’. De overheid wil hiermee voorkomen dat huishoudens met de laagste inkomens in te dure woningen gaan wonen. Wat betekent deze regel voor u?

Wat betekent passend toewijzen?

Vanaf 1 januari 2016 moeten alle corporaties woningen 'passend toewijzen'. De overheid heeft deze wettelijke norm in de nieuwe Woningwet opgenomen om te voorkomen dat huishoudens met een beperkt inkomen in een te dure woning terechtkomen. De overheid wil hiermee de woonlasten voor huishoudens met een laag inkomen betaalbaar houden en de kosten voor de huurtoeslag beperken. Passend toewijzen wil dus eigenlijk zeggen ‘huren naar inkomen’.

Wanneer gaan de nieuwe regels in?

De nieuwe regels gelden voor alle nieuwe huurcontracten voor sociale huurwoningen die afgesloten worden vanaf 1 januari 2016. Omdat veel van deze woningen nu al worden aangeboden via Entree, gaan de nieuwe regels in op 1 december 2015.

Wat betekent dit voor woningzoekenden?

Het passend toewijzen geldt alleen voor sociale huurwoningen. Dit zijn woningen met een maximale huurprijs van € 710,68 per maand. Passend toewijzen betekent dat corporaties bij het toewijzen van woningen rekening moeten houden met de huishoudgrootte en het verzamelinkomen van de nieuwe huurder.
Let op: inwonende kinderen tellen wel mee bij het aantal personen per huishouden, maar niet bij de berekening van het inkomen. Het maakt geen verschil of de kinderen al volwassen zijn of niet.

Huurwoningen tot en met € 710,68

Bent u op zoek naar een woning en heeft u een inkomen onder de huurtoeslaggrens? Dan komt u vanaf 1 december 2015 alleen in aanmerking voor woningen met een huur tot en met € 586,68 (als u met één of twee personen bent) of tot en met € 628,76 (als u met drie of meer personen bent). Hierdoor huurt u een woning met een huur die past bij uw huishoudinkomen.

Op de website van Entree vindt u een schema waarin staat op welke woningen u kunt reageren. Dit is afhankelijk van uw inkomen en huishoudgrootte. Lees meer over passend toewijzen en bekijk het schema. De maximale huurprijs die u ziet staan, is de kale huurprijs. Dat betekent dat eventuele servicekosten boven op de huur wel boven deze grens uit mogen komen. Talis biedt alleen sociale huurwoningen aan voor mensen met een verzamelinkomen tot € 35.739.

Controleer uw inschrijfgegevens via Mijn Entree

Wilt u reageren op een woning? Het is dan belangrijk dat uw inschrijfgegevens bij Entree kloppen. Als uw gegevens niet kloppen, dan kunt u de woning niet gaan huren. Dat zou jammer zijn. Voorkom teleurstelling en controleer via Mijn Entree het verzamelinkomen van uw huishouden én uw huishoudgrootte.

Wat betekent dit voor zittende huurders?

Huurt u nu al een woning van Talis en gaat u niet verhuizen? Dan verandert er niets voor u.

Sluit

Mail a friend

  1. Stuur door
  2. Bedankt
Stuur door