Plannen voor 27 huurappartementen in Wijchen

Talis knapt Valendries flink op met het groot onderhoud van 400 woningen én 27 sociale nieuwbouwappartementen vlakbij het centrum.

Talis heeft plannen om binnen twee tot drie jaar in Valendries 27 appartementen te bouwen. Het gebouw met drie woonlagen komt aan de Lindenstraat waar nu vier eengezinswoningen staan en op de plek van een leegstaande bungalow aan de Meidoornstraat. In Wijchen is behoefte aan sociale huurappartementen die geschikt zijn voor ouderen. Plekken om te bouwen zijn er al jaren niet of nauwelijks. De nieuwbouw komt in een wijk met voornamelijk eengezinswoningen en naast Tilia, een gebouw van Talis met 26 appartementen. In de wijk wonen, net als in de rest van Wijchen, steeds meer ouderen. De nieuwe sociale huurappartementen bieden hen een extra mogelijkheid om in de buurt te kunnen blijven wonen.

In gesprek met bewoners en de buurt
“Hoe goed het plan ook is, het is een verdrietige boodschap voor de vier huishoudens die nu plaats moeten maken voor de nieuwbouw. Sommige huurders wonen hier al hun hele leven. We zijn in gesprek met de bewoners. Samen met hen zoeken we naar een oplossing waar iedereen zich in kan vinden, want niets is zo erg als onzekerheid. De bewoners mogen terugkeren in de nieuwbouw en mee denken over deze plannen. Als ze niet naar een appartement willen, krijgen de bewoners voorrang op andere woningen in de buurt of in de regio,” vertelt Ester Keizer, wijkadviseur van Talis.

“We hebben ook de omwonenden op de hoogte gebracht van de plannen. Degenen die op de nieuwbouw uitkijken, nodigen we uit om mee te denken over bijvoorbeeld het ontwerp. We stellen kleine groepjes samen, zodat echt iedereen de kans krijgt om mee te denken.”

Goede oplossingen
De plannen voor nieuwbouw komen in plaats van eerdere plannen voor onderhoud van deze woningen. Michel Pott, projectmanager van het plan geeft aan waarom juist deze plek is gekozen: “In oud Wijchen knappen we in verschillende fases 400 woningen op. Als we investeren in onderhoud voor 20 tot 25 jaar, willen we ervan overtuigd zijn dat dit de beste oplossing is voor de woningen en de plek. En dat waren we bij deze woningen niet. Omdat de woningen die er nu staan grote kavels hebben, kunnen er in verhouding meer woningen terug worden gebouwd. De ligging dicht bij het centrum is erg gunstig voor met name ouderen, waar we nu voor willen bouwen. Uit de eerste reacties van de bewoners maken we op dat ze het wel begrijpen, maar het is natuurlijk niet het plaatje dat zij zelf voor ogen hadden. De komende tijd is het aan de bewoners, de omwonenden en aan ons om er samen een goed plan van te maken. Een goed plan betekent voor mij dat de vier huishoudens een passende woning vinden, dat er een mooi gebouw staat voor de groeiende groep ouderen van Wijchen én dat het past in de buurt.”

Eerste ontwerp
Martin-Paul Neys van Level of Detail Architecten maakt het ontwerp. De eerste ontwerpen laten zien dat een gebouw uit twee delen hier goed past. Het langste deel van het gebouw komt dan aan de Lindenstraat. Een korter deel komt aan de Meidoornstraat. Parkeerplaatsen en bergingen kunnen zo aan de achterzijde komen. Het idee is dat de appartementen twee slaapkamers krijgen en een balkon aan de voorzijde. In juli worden de ideeën besproken met de buurt.