De werkzaamheden in de buurt Jerusalem

In de buurt Jerusalem in Nijmegen realiseert Talis 220 nieuwe woningen. De huidige woningen worden gesloopt en op de bestaande fundering bouwt aannemer Dura Vermeer in 6 weken 220 energiezuinige aardgasvrije woningen voor de bewoners in de buurt. De 220 nieuwe woningen voldoen aan de eisen van deze tijd op het gebied van comfort, duurzaamheid, levensloopbestendigheid en techniek. Bewoners hebben de keuze om hun woningen aardgasvrij te maken. Inmiddels zijn ruim 100 woningen gereed en wordt gewerkt aan de derde fase.

Lagere woonlasten en aardgasvrij
Dankzij subsidies kunnen de huren omlaag en kunnen de woningen aardgasvrij worden. De huur van de eengezinswoningen wordt verlaagd van € 663 naar € 619 (prijspeil 2020). Bovendien hebben huurders de mogelijkheid om te kiezen voor een geheel aardgasvrije woning. Hiermee worden de woonlasten nog lager, omdat het vastrecht voor gas vervalt (ca. € 200 per jaar) en de woningen vier extra zonnepanelen krijgen. Bewoners die nu op gas koken, krijgen een inductieplaat en/of elektrische oven. Qua techniek krijgen de bewoners een zonneboiler met doorstroomboiler. Benieuwd hoe dit werkt? Lees meer over de aardgasvrije woningen.

Historie
In 2014 geleden zijn we samen met een aantal huurders gestart met de voorbereiding voor de vernieuwing van Jerusalem. Het was de bedoeling om groot onderhoud uit te voeren. Bij de uitwerking bleek dat de kosten voor het groot onderhoud zo hoog waren dat dit geen verantwoorde keuze is. In december 2018 heeft het bestuur van Talis daarom het besluit genomen voor sloop/nieuwbouw. Er komen 220 energiezuinige, sociale huurwoningen van het type ‘Blokje Om’ van Dura Vermeer.

Het plan
De uitstraling van de nieuwbouw doet recht aan de karakteristieke uitstraling van Jerusalem, maar past ook bij deze tijd. De Franse balkonnetjes komen op verschillende plekken terug. De woningen worden 1,5 meter groter aan de achterzijde en worden duurzaam met moderne installaties. Zo krijgen de woningen zonnepanelen, een warmte-terugwininstallatie voor ventilatie en vloerverwarming. Door de goede isolatie en de warmte-installaties is een verwarming op de verdieping niet nodig. Alleen de badkamer krijgt een radiator. Deze duurzame manier van verwarmen gebeurt op dit moment bij veel nieuwbouwwoningen.

Bewoners hebben zelf meegedacht over de plattegronden van hun woning. De indeling verschilt daarom ook per woningtype. De woningen zijn levensloopbestendiger door onder andere de ruimere indeling, de draairichting van deuren en het tweede toilet op de verdieping. Bewoners hebben een aantal keuzeopties, waaronder openslaande tuindeuren en een dichte keuken, waardoor ze hun woning tegen vergoeding naar eigen smaak verder kunnen verbeteren. De woningen komen terug op de plaats van de huidige woningen. U kunt de plattegronden hier bekijken.

Sociaal Plan
Samen met een werkgroep van bewoners hebben we een Sociaal Plan opgesteld. In dit plan staan de vergoedingen en afspraken die gemaakt zijn voor de uitvoering van de sloop/nieuwbouw. Bewoners kunnen kiezen voor de nieuwbouwwoning in Jerusalem of stadsvernieuwingsurgentie. Als bewoners kiezen voor de nieuwbouwwoning krijgen ze € 2.000 extra bovenop de wettelijke vergoeding van € 6.095,-. Daarnaast betalen ze geen extra woonlasten voor de wisselwoning en kunnen de bewoners zoveel mogelijk in hun eigen wijk in een wisselwoning blijven. Met stadsvernieuwingsurgentie kunnen bewoners met voorrang reageren op een vrijkomende sociale huurwoning elders in de stad of regio. Hiervoor hebben zij een jaar de tijd.

Pagina delen: