De werkzaamheden in de buurt Jerusalem

In de buurt Jerusalem in Nijmegen realiseerde Talis 220 nieuwe woningen. De huidige woningen werden gesloopt en op de bestaande fundering bouwde aannemer Dura Vermeer in 6 weken 220 energiezuinige aardgasvrije woningen voor de bewoners in de buurt. De 220 nieuwe woningen voldoen aan de eisen van deze tijd op het gebied van comfort, duurzaamheid, levensloopbestendigheid en techniek. Bewoners hadden de keuze om hun woningen aardgasvrij te maken. Fase 5, de laatste fase van het project, is in de zomer van 2023 afgerond!

Lagere woonlasten en aardgasvrij
Dankzij subsidies konden de huren omlaag en was het mogelijk de woningen aardgasvrij te maken. De huur van de eengezinswoningen werd verlaagd van €663 naar € 619 (prijspeil 2020). Bovendien hadden huurders de mogelijkheid om te kiezen voor een geheel aardgasvrije woning. Hiermee werden de woonlasten nog lager, omdat het vastrecht voor gas vervalt (ca. € 200 per jaar) en de woningen vier extra zonnepanelen kregen. Bewoners die eerder op gas kookten, kregen een inductieplaat en/of elektrische oven. Qua techniek kregen de bewoners een zonneboiler met doorstroomboiler. Benieuwd hoe dit werkt? Lees meer over de aardgasvrije woningen.

Historie
In 2014 geleden zijn we samen met een aantal huurders gestart met de voorbereiding voor de vernieuwing van Jerusalem. Het was de bedoeling om groot onderhoud uit te voeren. Bij de uitwerking bleek dat de kosten voor het groot onderhoud zo hoog waren dat dit geen verantwoorde keuze is. In december 2018 nam het bestuur van Talis daarom het besluit voor sloop/nieuwbouw: 220 energiezuinige, sociale huurwoningen van het type ‘Blokje Om’ van Dura Vermeer.

Het plan
De uitstraling van de nieuwbouw doet recht aan de karakteristieke uitstraling van Jerusalem, maar past ook bij deze tijd. De Franse balkonnetjes komen op verschillende plekken terug. De woningen zijn 1,5 meter groter aan de achterzijde en zijn duurzaam met moderne installaties. Zo krijgen de woningen zonnepanelen, een warmte-terugwininstallatie voor ventilatie en vloerverwarming. Door de goede isolatie en de warmte-installaties is een verwarming op de verdieping niet nodig. Alleen de badkamer heeft een radiator. Deze duurzame manier van verwarmen gebeurt op dit moment bij veel nieuwbouwwoningen.

Bewoners dachten zelf mee over de plattegronden van hun woning. De indeling verschilt daarom ook per woningtype. De woningen zijn levensloopbestendiger door onder andere de ruimere indeling, de draairichting van deuren en het tweede toilet op de verdieping. Bewoners hadden een aantal keuzeopties, waaronder openslaande tuindeuren en een dichte keuken, waardoor ze hun woning tegen vergoeding naar eigen smaak verder konden verbeteren. De nieuwe woningen staan op dezelfde plaats als de vorige woningen. U kunt de plattegronden hier bekijken.

Sociaal Plan
Samen met een werkgroep van bewoners stelden we een Sociaal Plan op. In dit plan staan de vergoedingen en afspraken die gemaakt zijn voor de uitvoering van de sloop/nieuwbouw. Bewoners konden kiezen voor de nieuwbouwwoning in Jerusalem of stadsvernieuwingsurgentie. Als bewoners kozen voor de nieuwbouwwoning kregen ze € 2.000 extra bovenop de wettelijke vergoeding van € 6.095,-. Daarnaast betaalden ze geen extra woonlasten voor de wisselwoning en konden de bewoners zoveel mogelijk in hun eigen wijk in een wisselwoning blijven. Met stadsvernieuwingsurgentie konden bewoners met voorrang reageren op een vrijkomende sociale huurwoning elders in de stad of regio. Hiervoor hadden zij een jaar de tijd.

Pagina delen: