Samen wonen in Binder, het voormalige Belastingkantoor

Vanaf mei 2019 zijn er 117 kamers in Binder, het voormalige belastingkantoor, voor mensen die vanwege omstandigheden snel, betaalbare en tijdelijke woonruimte zoeken. Gemeente Nijmegen en Talis werken samen om dit woonconcept te realiseren.

8a968425-ce4e-4c49-9ff4-f4590a5e37df_Binder1

Spoedzoekers in Binder
De kamers worden verhuurd aan mensen die snel een tijdelijke woonruimte zoeken. Dat kunnen mensen zijn die vanwege omstandigheden zoals een tijdelijk arbeidscontract of een scheiding, woonruimte nodig hebben of jongeren die betaalbare woonruimte zoeken. Ook is er woonruimte voor mensen die (tijdelijk) zorg of woonbegeleiding nodig hebben. Deze plaatsingen verlopen via Sterker (het Sociaal Wijkteam Centrum Nijmegen en R75).

Er zijn 117 ‘onzelfstandige’ woonruimten beschikbaar. Er wonen dertien bewoners op een verdieping en zij delen de keuken en de sanitaire voorzieningen. Huurders betalen ongeveer een huur van 400 euro per maand inclusief servicekosten voor een kamer van 20m2 en de gedeelde voorzieningen.

Nieuw in Nijmegen
Wij verhuren en beheren de kamers. Deze woonvorm is nieuw en nodig in Nijmegen. Wethouder Bert Frings: “Er is een groep mensen in de stad voor wie woonruimte vaak niet betaalbaar en beschikbaar is en die tijdelijk woonruimte zoeken of een plek zoeken van waaruit ze verder kunnen. Dit woonconcept biedt die kans en vraagt ook inzet van bewoners op de woonverdieping en inzet voor elkaar.”

Iedere bewoner draagt bij
Ronald Leushuis, bestuurder Talis: “Mooi dat er op deze plek in de stad dit nieuwe woonconcept in deze omvang komt. Mensen die hier komen wonen, komen hier omdat ze niet zomaar ergens anders terecht kunnen. De nieuwe bewoners verschillen in wat ze nodig hebben én kunnen bieden. Met alle bewoners hebben we een intakegesprek, omdat iedereen hier iets voor een ander kan betekenen. Daar maken we ook afspraken over. “ Onze beheerder ondersteunt de nieuwe bewoners om prettig te kunnen samenwonen. Voor de bewoners is deze woonvorm een springplank naar een zelfstandige woning.

Reageren
Woningzoekenden kunnen reageren op onzelfstandige woonruimtes via Entree. De verhuur van deze onzelfstandige woonruimtes voor mensen met een zorgbehoefte gaat via Sterker.