(024) 352 39 11

Sloop proefblok Jerusalem gestart

Vandaag is de sloop van de eerste woningen in de buurt Jerusalem in Nijmegen gestart. Na jaren van voorbereiding beginnen we met de sloop en nieuwbouw van een proefblok met twee woningen. In zes weken realiseert aannemer Dura Vermeer op de bestaande fundering de nieuwe woningen van het type ‘Blokje Om’. Met de bouw van het proefblok wordt het hele proces van sloop en nieuwbouw een keer doorlopen voordat in maart gestart wordt met de andere woningen.

“Dit biedt de mogelijkheid om op onderdelen bij te sturen als dat nodig is”, vertelt Sietse Jager, projectmanager Talis. “Ook kan de aardgasvrije oplossing al een winter door de eerste bewoners worden ervaren. Na oplevering geven we de bewoners van de overige 218 woningen de mogelijkheid om de woning te bekijken. Zo krijgen zij ook een goed beeld van hoe hun toekomstige woning eruit komt te zien”

De nieuwe woningen in Jerusalem zijn houtskeletbouw woningen, die op de bestaande fundering worden gebouwd. “Een duurzame methode die veel voordelen biedt”,  aldus Gerwin Winkelhuis, Bedrijfsleider bij Dura Vermeer. “De  nieuwbouw biedt een comfortabel en gezond binnenklimaat en is gebaseerd op houtskeletbouw. Dat is gunstig, want hout is licht van gewicht, de inzet van zwaar materieel blijft hierdoor tot een minimum beperkt en achtertuinen blijven intact. Een hei-installatie is niet nodig want er wordt gebouwd op de bestaande fundering, overlast in de buurt is daarom minimaal.” De bouwtijd bedraagt slechts twintig werkdagen. Dit kan zo snel omdat de voorbereidingen al maanden ervoor in de fabriek start. Jerusalem is de eerste buurt waar Blokje-Om grootschalig wordt toegepast.

Het slopen en nieuw bouwen van de woningen is een ingrijpend proces voor de bewoners. Het snelle bouwen heeft als voordeel dat de overlast beperkt blijft. Bewoners komen na korte tijd weer terug in een nieuwe woning op hun vertrouwde plek. Bovendien blijft een deel van de tuin en het groen intact. De bewoners krijgen tijdens de werkzaamheden twaalf weken een gestoffeerde wisselwoning in de wijk.

Aan de werkzaamheden ging een groot aantal jaren van voorbereiding vooraf. Zo’n vijf jaar geleden zijn we samen met bewoners gestart met plannen voor de vernieuwing van Jerusalem. De nieuwbouw is afgestemd op Jerusalem en de karakteristieke uitstraling die past bij de buurt. Sterke punten, zoals de (sociale) structuur van de wijk, blijven bestaan. Begin juli werd bekend dat de woningen aardgasvrij kunnen worden. Hiervoor hebben de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en Talis de handen ineengeslagen. Bovendien verbetert de gemeente Nijmegen de openbare ruimte. Samen werken we zo aan een groene, duurzame, veilige en goed bereikbare buurt. Volgend voorjaar start de sloop en nieuwbouw van het hele project dat zo’n twee jaar gaat duren.