(024) 352 39 11

Start bouw de Stelt-Zuid is startsein voor meer projecten

Persbericht
De komende 5 jaar bouwt Talis 700 betaalbare huurwoningen in de Waalsprong

Op 14 februari viert Talis met de Vree en Sliepen de start van de bouw van 20 rug-aan-rugwoningen in de Stelt-Zuid. Dit zijn de eerste woningen in deze nieuwe boomgaardbuurt, op een prachtige locatie langs de dijk in Nijmegen-Noord. De huurders gaan straks samen met de bewoners van ongeveer 250 koopwoningen in deze buurt de bomen onderhouden. De 20 efficiënt ingedeelde huurwoningen worden in korte tijd gebouwd en zijn al rond de zomer klaar. De komende maanden zet Talis ook stappen voor andere nieuwbouwplannen in de Waalsprong. Tussen nu en 2025 verwacht Talis hier 700 huurwoningen bij te bouwen. 

Bouwen zodra er grond is
“Wij kunnen 700 woningen bouwen, mits de grond beschikbaar is. We staan er bij stil dat het na een paar jaar weer lukt om te bouwen én geven hiermee het startsein voor de komende jaren. De ambitie is flink: we verdubbelen tot 2025 het aantal woningen van ons in de Waalsprong. De Stelt-Zuid is een mooie plek om grond te hebben voor betaalbare huurwoningen,” aldus Ronald Leushuis, bestuurder van Talis.

Een boost voor de woningmarkt
Leushuis vervolgt: “700 woningen erbij is veel en dat doet wat op de woningmarkt. Het geeft ook starters meer kans. De vraag naar betaalbare huurwoningen is groot. Nieuwbouwwoningen zijn populair. De woonlasten zijn lager, omdat de woningen energiezuinig zijn. Bewoners maken samen een nieuwe buurt. Dit biedt kansen om woongemeenschappen te vormen of zoals hier voor het onderhouden van een boomgaard in de buurt.”

Wethouder Ruimtelijke Ordening en Stedelijke Ontwikkeling Noël Vergunst: “Heel mooi dat op deze prachtige en unieke plek in de Waalsprong nu een start gemaakt wordt met 20 sociale huurwoningen. Samen met de koopwoningen die hier zijn gepland, wordt De Stelt-Zuid een gemengde wijk zoals we die graag zien. Met een boomgaard die een ontmoetingsplek wordt voor mensen in de buurt.”

Bouwen in een bijzondere buurt
De start van de bouw van deze bijzondere buurt wordt gemarkeerd door het planten van een boom. De eerste boom. Op een nu nog kale vlakte, komen straks zo’n 270 woningen en tientallen fruit- en bloesembomen. De nieuwe bewoners mogen de vruchten plukken van de bomen. Zij gaan straks ook samen het groen onderhouden. Ted van der Netten Van Stigt, directeur van aannemer De Vree en Sliepen. “Omdat de woningen straks op deze bijzondere plek en in een boomgaard staan, vraagt dit om een slim ontwerp waardoor bewoners optimaal van de ruimte in huis en de plek waar ze wonen gebruikmaken en kunnen genieten. De woningen worden rug-aan-rug gebouwd en daarmee hebben ze de focus naar buiten. Het wordt hier prachtig. Over een paar maanden staan de woningen er al.”

De 20 rug-aan-rugwoningen
De Vree en Sliepen bouwt twee blokken van 10 woningen. De woningen van 69 m² met energielabel A, bedoeld voor 1- en 2-persoonshuishoudens, worden rug aan rug gebouwd. De huurprijs is
€ 621 (prijspeil 2020). Hierdoor kunnen huurders optimaal gebruikmaken van de huurtoeslag. Ze hebben alleen een voortuin, grenzen direct aan de boomgaard, en zijn bijzonder ingedeeld. De entree van de woning is in de keuken, er is geen hal. Op de eerste verdieping is de woonkamer en op de tweede verdieping de slaapkamer en de badkamer. De woonkeuken, een berging en het toilet zijn op de begane grond.

De verhuur start naar verwachting vanaf april 2020. Medio 2020 worden de woningen opgeleverd.

In volle vaart vooruit
De laatste Waalsprongwoningen die Talis opleverde staan in Grote Boel. Dat was in juni 2018. Talis bouwde in Grote Boel en de Stelt-Noord in drie jaar tijd 170 betaalbare woningen. “We hebben de afgelopen jaren veel minder gebouwd dan dat we hadden gewild. Het duurde even voordat er nieuwe bouwrijp gemaakte gronden beschikbaar waren. Planontwikkeling vraagt veel tijd en geduld. Dit was nog een nasleep van de crisis. Bestemmingsplannen hebben op zich laten wachten. Bij Zuiderveld heeft de bouw wat langer geduurd, omdat plannen voor woningen met een woongemeenschap nou eenmaal langer duren. Nu willen we in volle vaart vooruit.” aldus Ronald Leushuis. Naast de 20 woningen in De Stelt-Zuid, start medio 2020 de bouw van ‘Ecodorp Zuiderveld’, voor een nieuwe woongemeenschap met 46 woningen en –appartementen. Rond april start Talis met de bouw van 124 appartementen in Woenderskamp. Het plan is om hier later nog ongeveer 30 eengezinswoningen te bouwen. Verder bouwt Talis in Hof van Holland 50 appartementen boven de winkels in het Hart van de Waalsprong en 91 appartementen in een woonzorgcomplex naast dit winkelcentrum. Daarnaast zijn er zijn plannen in de maak voor bijna 200 appartementen bij station Lent en dichtbij De Oversteek. Talis kan bouwen zodra de locaties beschikbaar zijn. De woningmarkt vraagt daar om.

Meer informatie over de hele buurt vindt u op deze website van de gemeente Nijmegen.