(024) 352 39 11

Start bouw Havenkade - Gevarieerde buurt met 324 appartementen

Vorige week begon met de eerste paal, de bouw van de appartementen Havenkade, bij de Waalhaven en vlakbij het centrum van Nijmegen. Het project is een samenwerking van gebiedsontwikkelaar BPD en woningcorporaties Portaal en Talis. In totaal komen er 324 appartementen, waarvan 77 sociale huurappartementen van Talis. Havenkade wordt een plek voor diverse één- en tweepersoonshuishoudens.

Havenkade Nijmegen 1e Paal

Naar verwachting wordt het eerste appartement in het derde kwartaal van 2023 opgeleverd. Bouwcombinatie KlokGroep/Trebbe die het project realiseert, heeft palen vorige week niet in de grond geslagen, maar gedrukt. Dit is een voor de omgeving vriendelijke funderingstechniek waarbij minder geluid en trillingen vrijkomen dan bij het traditionele heien van palen.

Het plan
Havenkade is onderdeel van de herontwikkeling van het Waalkwartier in Nijmegen-West. De nieuwbouw komt op een mooie plek aan het water en vlakbij het centrum. Havenkade bestaat uit acht woonblokken, vijf daarvan zijn voor sociale huur. Alle appartementen worden aangesloten op het warmtenet en hebben energielabel A. Dat zorgt voor een hoog wooncomfort en een betaalbare energierekening. Er komen 164 sociale huurappartementen in totaal. Van Talis 77 en Portaal 87. Daarnaast komen er van BPD 38 middeldure huurappartementen, 45 sociale koopappartementen en 77 vrije sector koopappartementen. Havenkade wordt een gevarieerde buurt, waar ook mensen met een kleinere beurs kunnen wonen.

Gemixte buurt
De woningen van Talis hebben een oppervlakte variërend tussen de 43 en 80 vierkante meter en zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens. Projectmanager Michel Pott van Talis: “In de stad is een enorme vraag naar betaalbare en kleine appartementen voor onder andere starters, doorstromers en alleenstaanden. Zij kunnen straks in Havenkade terecht.” Manager volkshuisvesting Wieke van Veldhuizen van Portaal vult aan: “Wij bouwen hier voor verschillende doelgroepen, levensloopgeschikte en rollatortoegankelijke woningen. Het wordt een diverse buurt voor iedereen, met tal van plekken om elkaar te ontmoeten.”

Ontmoeten
Kenmerkend van het nieuwe complex is de openheid en toegankelijkheid. Zo nodigt de groene binnentuin uit tot ontmoeting en worden de verschillende woonblokken op deze manier verbonden. Het binnenterrein gaat vloeiend over in het openbaar gebied op en rondom de dijk. De tuin geeft een doorkijkje op het water.

Grote fietsenstalling en deelauto’s
In de twee woonblokken van Talis komen bergingen op de begane grond, er zijn twee grote fietsenstallingen. Ook zijn er 35 parkeerplaatsen voor huurders van Talis beschikbaar, in totaal zijn er 185 parkeerplekken. Er zijn minder parkeerplaatsen nodig omdat bewoners en omwonenden gebruik kunnen maken van elektrische deelauto’s. Omdat het complex op loopafstand van het centrum en het centraal station is, is ook openbaar vervoer een goed alternatief.

Ontwerp
Het meest in het oog springend van het ontwerp is de 70 meter hoge woontoren op de kop van de Havenkade met koopappartementen. Jeroen Gietema, directeur bij Trebbe, namens Bouwcombinatie KlokGroep / Trebbe is verheugd: “Het is een eer om in goede samenwerking met drie loyale opdrachtgevers de skyline van de oudste stad van Nederland weer een stukje mooier te maken.”

Verhuur
De verhuur van de woningen van Talis, start naar verwachting in de loop van 2022 via Entree.

Meer weten over het project Havenkade? Klik hier.