(024) 352 39 11

Startsein voor nieuwbouw WoonInitiatief Wijchen

Nieuw thuis voor 13 jongeren met (meervoudige) beperking en 24-uurs zorg aan Kasteellaan

Deze week knipte Frederique Arts van der Zanden samen met haar moeder een lint door, waarna de sloopkraan op het terrein van Kasteellaan 48 kon komen. Volgend jaar bouwt Welling hier in opdracht van Talis en WoonInitiatief Wijchen een woonzorggebouw voor Frederique en 12 andere jongeren met een (meervoudige) beperking. Het woonzorggebouw krijgt een mooie uitstraling, passend bij de omgeving en het beschermd dorpsgezicht. Voordat de bouw start, gaat het huidige gebouw tegen de vlakte. ‘Een speciaal moment waar we met z’n allen naar uit gekeken hebben’, aldus Colette Evers van WoonInitiatief Wijchen. 

WM Wooninitiatief 211201 012

De jongeren die in de nieuwbouw komen te wonen, krijgen 24-uurs zorg en willen graag zo zelfstandig mogelijk wonen. Noor Evers, de dochter van Colette: ‘Erg leuk en spannend. Ik kijk er naar uit om hier met mijn vrienden te wonen.’ De jongeren huren hun sociale huurwoning straks van Talis. Hun ouders hebben zich hier de afgelopen jaren voor ingespannen. Zij wilden een kleinschalige woonvorm in Wijchen, vlakbij de voorzieningen. De ouders richtten samen met andere ouders Stichting WoonInitiatief Wijchen (WIW) op. Colette Evers: ‘Het leek ons een geweldig idee als onze kinderen samen met hun vrienden in één huis kunnen wonen. Een veilige plek waar de zorg goed geregeld is.’ Zes van de jongeren kennen elkaar al sinds de lagere school.

Samenwerking
Om de nieuwbouw voor WIW te realiseren waar wonen en zorg samen komen, is samenwerken van belang. Het ouderinitiatief betrok de gemeente, architect Pieter Oosterhout, bouwbedrijf Welling, investeerders, omwonenden, Stichting Zorgwiel en Talis bij de plannen. Colette ‘Het is hartverwarmend hoe iedereen zijn nek uitsteekt voor ons.’ Voor alle partijen is dit een bijzonder project.

Ronald Leushuis, bestuurder van Talis: ‘Wij zijn ontzettend blij dat het zover is en dat wij een bijdrage kunnen leveren aan een nieuw thuis voor deze bewoners. Bijzonder en voor ons niet ongewoon.’ Talis heeft in Wijchen en Nijmegen al meerdere woonconcepten samen met zorgaanbieders en/ of de (toekomstige) bewoners gerealiseerd. Zo is ze nu in Nijmegen ook bezig met de bouw van tien appartementen voor ouderinitiatief Majstro, wat erg lijkt op WIW. ‘Mensen weten vaak goed wat ze willen. Met hun initiatieven kunnen ze bij ons terecht en dan bekijken wij wat haalbaar en betaalbaar is”, aldus Leushuis. Dit deed Talis bij WIW ook.

De gemeente werkte ook mee om de plannen door te kunnen laten gaan. Wethouder wonen Geert Gerrits: Dit prachtige initiatief verdient deze prachtige plek in Wijchen. Een nieuw thuis voor deze jongvolwassenen. Midden in de samenleving en dichtbij het centrum. Dit sluit goed aan bij onze visie op wonen en zorg.’

Plan en planning
De nieuwbouw krijgt twee woonlagen en een kap. Alle bewoners hebben hun eigen appartement en er komt een gezamenlijke woonkamer en andere gezamenlijke voorzieningen. In januari start Welling met de bouw. Als alles goed gaat, kunnen de bewoners eind 2022 of begin 2023 verhuizen. Vanwege de coronasituatie zijn lang niet alle bewoners en ouders bij het startmoment. Zij kijken het later terug vanuit huis. Gelukkig kunnen de toekomstige bewoners komend jaar regelmatig bij de bouw kijken.

Buurt voor iedereen
Leushuis: ‘Wij zijn ontzettend blij dat het zover is en dat wij een bijdrage kunnen leveren aan een nieuw thuis voor deze bewoners. Het is prachtig dat op deze mooie plek in Wijchen straks plaats is voor iedereen, betaalbaar en met ruimte om samen te komen.’ Achter de Kasteellaan hebben we het grootste deel van de woningen in Valendries de afgelopen jaren al opgeknapt. Ook zijn er plannen in Valendries voor de bouw van 28 appartementen voor senioren.