(024) 352 39 11

We zijn begonnen met 'Buurtmaatjes'

Het is niet voor iedereen even makkelijk om contact te maken. Veel mensen kennen hun wijk niet goed of voelen zich eenzaam. Deze maand zijn we met Bindkracht10 het Buurtmaatjesproject in Nijmegen begonnen. Buurtbewoners helpen iemand anders om mee te doen met activiteiten en andere buurtbewoners te ontmoeten. Want een fijne buur helpt je een stapje verder. Heeft u een buurtmaatje nodig? Of wilt u er misschien een zijn?

e0a284de-ec21-48f3-8921-875720fbd8c7_Buurtmaatje_fotograaf Goedele Monnens

Een buurtbewoner kan helpen bij het opzoeken van leuke buurtactiviteiten.

Een keertje samen naar de bibliotheek of een boodschap doen met een buurvrouw. Het zijn de kleine dingen die heel belangrijk kunnen zijn. Zeker als een buurtbewoner weinig contact heeft met andere mensen en niet goed weet wat er allemaal te doen is in de buurt. “Uit de laatste Stads- en Wijkmonitor van de gemeente Nijmegen blijkt dat steeds meer volwassenen eenzaam zijn”, vertelt Maja Klabbers, wijkadviseur bij Talis. “Ook wij zien dat best wat huurders in een isolement zitten. Het zou fijn voor hen zijn als ze meer mee kunnen doen in de samenleving. En dat begint vaak dicht bij huis.”

Verschillende wensen
Sommige bewoners kunnen de weg in de wijk (nog) niet goed vinden. Ze zijn eenzaam of vinden het leuk om meer contact met anderen te hebben. Ook als je nieuw bent in de wijk (of Nederland) kan het lastig zijn om alleen naar activiteiten te gaan. Daarom startte Talis deze maand voor haar huurders in Nijmegen – samen met welzijnsorganisatie Bindkracht10 – het Buurtmaatjesproject. Bindkracht10 heeft al langer ervaring met buurtmaatjes. Wijkbewoners gaan samen met hun maatje op pad. Wát ze precies gaan doen, hangt natuurlijk af van iemands wensen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het wegwijs maken in een wijk, hulp bij mensen leren kennen, hulp bij praktische vragen (bijvoorbeeld helpen met brieven lezen) of meegaan naar voorzieningen en zorg. De vraag is leidend.

Wilt u een buurtmaatje voor iemand zijn?
We zoeken nog inwoners van Nijmegen die vrijwillig een buurtgenoot willen helpen. Een buurtmaatje helpt iemand in de buurt of wijk voor maximaal een half jaar. Als vrijwilliger bent u hier gemiddeld een dagdeel per week mee bezig. U krijgt begeleiding en kan trainingen volgen. Stuur bij interesse een mail naar buurtmaatjes@bindkracht10.nl of neem contact op met een Stip in de buurt: www.stipnijmegen.nl of T (024) 350 2000. Iedereen kan een buurtmaatje zijn; u hoeft dus niet bij Talis te huren.

Als u zelf een buurtmaatje nodig heeft
Ook dan kunt u contact opnemen met Bindkracht10 of via een Stip. U moet dan wel een huurder van Talis zijn. Uw wijkbeheerder van Talis staat natuurlijk ook voor u klaar.