(024) 352 39 11

Wonen met dementie, gewoon samen

Zelf bepalen hoe je woont. Dat wil iedereen. Ook mensen met dementie. Niet het gevoel hebben dat je in een instelling woont, maar gewoon – net zoals thuis – samen met familieleden of partner beslissingen nemen. Vanuit deze gedachte zijn Talis en ZZG Zorggroep in Wijchen een bijzonder initiatief gestart: een woongemeenschap bedoeld voor mensen met dementie en hun familie.

e4c0f2e0-f518-4fe8-bd7b-3cbd8c5adfc0_woonvormwijchen

In de woongemeenschap ontlasten en ondersteunen mensen met dementie en familieleden elkaar. Partners of andere familieleden kunnen hier (blijven) samenwonen met hun demente naaste. Ook (regelmatig) logeren is mogelijk. Door het leven in een groep kunnen bewoners op elkaar terugvallen, maar ook samen leuke dingen ondernemen.

Wonen en zorg
Bewoners huren zelfstandig een appartement. Daarnaast zijn er gezamenlijke ruimtes, waar de bewoners uit de gemeenschap samen verantwoordelijk voor zijn, ook voor de inrichting. Wanneer er  een appartement vrijkomt kiezen bewoners samen de nieuwe huurders. Bij de organisatie van zorg en diensten houden bewoners samen de regie. Er wordt gewoon geïndiceerd wat de dementerenden aan zorg nodig hebben, maar samen bedenken de bewoners vervolgens hoe ze de geïndiceerde zorg willen inzetten. Vaak helpen familieleden en vrijwilligers ook een handje.

Welzijn
In de gemeenschappelijke ruimtes kunnen de bewoners samen koken en eten, elkaar ontmoeten en activiteiten doen. Ook de dementerenden worden betrokken bij het dagelijkse leven en gestimuleerd om te helpen en dingen te ondernemen. Zo blijven ze langer actief en zitten lekkerder in hun vel. Bovendien wordt eenzaamheid zo voorkomen.

Doelgroep en ondersteuning
De woonvorm is bedoeld voor mensen met dementie en hun familie. Zowel mensen met beginnende dementie als mensen met een gevorderd stadium van dementie kunnen in deze woonvorm wonen. Het is de bedoeling dat mensen er kunnen blijven wonen, ook als de dementie vordert. De bewoners en familieleden worden ondersteund door Talis, ZZG Zorggroep, Het Odensehuis, Homestead, Ruimte voor Zorg,  WBVG en  Eric Schlangen van De Mensch  als onafhankelijk adviseur. Op 9 april is er een informatieavond voor belangstellenden.