Nieuwbouwplan 220 woningen Jerusalem

Wij zijn van plan om 220 nieuwe woningen te realiseren in Jerusalem. De 220 huidige woningen worden gesloopt en op de bestaande funderingen worden de nieuwe woningen gebouwd. De 220 nieuwe, energiezuinige en comfortabele woningen voldoen aan de eisen van deze tijd op het gebied van duurzaamheid, levensloopbestendigheid en techniek.

Nieuwbouw Jerusalem

Zo’n vijf jaar geleden zijn we samen met een aantal huurders gestart met de voorbereiding voor de vernieuwing van Jerusalem. Het was de bedoeling om groot onderhoud uit te voeren. Bij de uitwerking bleek dat de kosten voor het groot onderhoud zo hoog waren dat dit geen verantwoorde keuze is. In december 2018 heeft het bestuur van Talis daarom het besluit genomen voor sloop/nieuwbouw. Er komen 220 energiezuinige, sociale huurwoningen van het type ‘Blokje Om’ van Dura Vermeer. De woningen worden nog niet gasloos, maar de voorbereidingen worden wel getroffen zodat de stap naar gasloos op een later moment genomen kan worden.

Het plan
De uitstraling van de nieuwbouw doet recht aan de karakteristieke uitstraling van Jerusalem, maar past ook bij deze tijd. De Franse balkonnetjes komen op verschillende plekken terug. De woningen worden 1,5 meter groter aan de achterzijde en worden duurzaam met moderne installaties. Zo krijgen de woningen zonnepanelen, een warmte-terugwininstallatie voor ventilatie en vloerverwarming. Door de goede isolatie en de warmte-installaties is een verwarming op de verdieping niet nodig. Alleen de badkamer krijgt een radiator. Deze duurzame manier van verwarmen gebeurt op dit moment bij veel nieuwbouwwoningen.

Bewoners hebben zelf meegedacht over de plattegronden van hun woning. De indeling verschilt daarom ook per woningtype. De woningen zijn levensloopbestendiger door onder andere de ruimere indeling, de draairichting van deuren en het tweede toilet op de verdieping. Bewoners hebben een aantal keuzeopties, waaronder openslaande tuindeuren en een dichte keuken, waardoor ze hun woning tegen vergoeding naar eigen smaak verder kunnen verbeteren. De woningen komen terug op de plaats van de huidige woningen.

Sociaal Plan
Samen met een werkgroep van bewoners hebben we een Sociaal Plan opgesteld. In dit plan staan de vergoedingen en afspraken die gemaakt zijn voor de uitvoering van de sloop/nieuwbouw. Bewoners kunnen kiezen voor de nieuwbouwwoning in Jerusalem of stadsvernieuwingsurgentie. Als bewoners kiezen voor de nieuwbouwwoning krijgen ze € 2.000 extra bovenop de wettelijke vergoeding van € 6.095,-. Daarnaast betalen ze geen extra woonlasten voor de wisselwoning en kunnen de bewoners zoveel mogelijk in hun eigen wijk in een wisselwoning blijven. Met stadsvernieuwingsurgentie kunnen bewoners met voorrang reageren op een vrijkomende sociale huurwoning elders in de stad of regio. Hiervoor hebben zij een jaar de tijd.

Planning
Bewoners kunnen tot 10 februari aangeven of ze akkoord gaan met de plannen. Als minimaal 70% akkoord is, gaat het sloop/nieuwbouwplan door. De aannemer begint aan één kant in de wijk en gaat daarna blok voor blok aan de slag. De Blokje Om-woningen hebben een zeer korte bouwtijd. Het slopen en nieuw bouwen duurt maximaal zes weken per blok. Bewoners krijgen twee weken voor de sloop de sleutel van hun wisselwoning. Als de bouw klaar is, hebben ze nog vier weken om de woning in te richten en terug te verhuizen.

Plattegronden
In de Nieuwbouwbrochure Jerusalem staan alle types op een kaart. Hieronder kunt u de plattegronden per type downloaden:

Tweelaagse woningen

Type 80 Type 90 Type 99B Type 110
Type 80 A Type 90 C Type 99b A Type 110 A
Type 80 B Type 90 D Type 99b B Type 110 B
Type 80 E Type 99A Type 99b C type 110 F
Type 80 F Type 99a A Type 99b D Type 110 G
Type 80 G Type 99a B Type 99b E Type 110 I
Type 80 H Type 99a C Type 99b F Type 120
Type 88 Type 99a D Type 99b G Type 120 C
Type 88 A Type 99a E Type 99b H Type 120 D
Type 88 B Type 99a F Type 99b J Type 120 I
Type 88 G Type 99a G Type 120 J
Type 88 H Type 99a H

Eenlaagse woningen

Nieuwbouwbrochure

Nieuwbouwbrochure Jerusalem