Een aardgasvrije woning in Jerusalem

In 2050 moeten alle woningen van het aardgas af. Dat doen we voor het klimaat, want de aarde warmt te snel op, onder andere door de uitstoot van CO2. Wij vinden het belangrijk dat dit betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam kan. Daarom kozen we voor een unieke oplossing op zonne-energie. Voor Jerusalem was dit mede dankzij de gemeente en de provincie mogelijk. Huurders hadden de keuze of zij een aardgasvrije woning wilden of niet.

Wat krijgt u?
In het nieuwbouwplan waren de woningen al voorbereid om in de toekomst aardgasvrij te worden. Zo zijn ze goed geïsoleerd, hebben ze vier zonnepanelen, een warmte-terugwin-installatie en vloerverwarming. Dankzij subsidies gaat de huur omlaag en kunnen de woningen nu al aardgasvrij worden. We deden veel onderzoek naar de technische mogelijkheden. We kozen voor een stille oplossing: geen warmtepomp, maar een zonneboiler met doorstroomboiler en vier extra zonnepanelen.

Hoe werkt aardgasvrij?
Er verandert niet heel veel aan de technische installaties. Bij een aardgasvrije woning komen op het dak zonnecollectoren en in totaal acht of negen zonnepanelen. In de techniekruimte op de verdieping komt de stille zonneboiler. De zonneboiler bevat 200 liter water en wordt verwarmd met de zonnecollectoren. Als het warme water van de zonneboiler op is, komt de doorstroomboiler in actie. Deze verwarmt het water elektrisch na als het nodig is. Zo heeft u altijd warm water. In de aardgasvrije woning kookt u elektrisch.

Wat zijn de voordelen van aardgasvrij?

  • De energielasten gaan omlaag, omdat u geen vastrecht voor gas betaalt. Dat scheelt ongeveer € 200 per jaar. En u krijgt vier extra zonnepanelen.
  • Kookt u nu op gas? Dan krijgt u een inductiekookplaat en/of elektrische oven.
  • Uw woning is veiliger en klaar voor de toekomst
  • U draagt bij aan een beter milieu.

Bekijk voor meer informatie de folder .

Pagina delen: