Bespaartips

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het u eerst veel geld kost. Deuren in huis dichtdoen, korter douchen, lampen uitdoen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op uw energierekening!

Wist u dat…een LED-lamp 85% minder stroom verbruikt dan een gloeilamp? Meteen vervangen dus!

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten
Op verwarmingskosten valt dus veel winst te behalen. Warm water maakt zo’n 10% van onze energierekening uit. Het meeste warm water gebruiken we om te douchen. Alle apparaten en lampen in huis zorgen samen voor 35% van de energierekening. De vaste kosten voor de aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet zijn 12% van de energierekening.

Bespaar zelf ook makkelijk

 • Deur dicht!
  Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar u bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. (dit kan €240 per jaar opleveren*)
 • Waterbesparende douchekop
  80 procent van het warm water wordt verbruikt tijdens het douchen. Een waterbesparende douchekop bespaart 20 procent op uw water- en energieverbruik. (dit kan €50 per jaar opleveren*)
 • Niet thuis? Thermostaat op 15°C.
  Zet de thermostaat op 15°C als u overdag weggaat. Heeft u vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17°C of 18°C, anders duurt het opwarmen te lang. (dit kan € 140 per jaar opleveren*)
 • Apparaten écht uitzetten
  Door apparatuur (zoals televisie en magnetron) écht uit te zetten, kunt u veel onnodige energiekosten besparen. (dit kan €60 per jaar opleveren*

Op de website van Milieucentraal vindt u meer makkelijke bespaartips voor uw verwarmingwarm water en apparaten. Ook deze website vindt u meer bespaartips. Bekijk ook onze veel gestelde vragen over de stijgende energieprijzen voor meer informatie.

* bron: Woonbond