Woning ruilen

U kunt via woningruil een andere woning zoeken. Als u natuurlijk zelf een huurwoning achterlaat. Zeker als u een korte meettijd heeft, kan dit een goed middel zijn om andere woonruimte te vinden.

Hoe gaat dit in zijn werk:

 1. U gaat op zoek naar een andere woning
  Voor woningruil in de regio kunt u bijvoorbeeld een advertentie plaatsen in een krant. Ook kunt u gebruikmaken van een landelijke woningruilwebsites zoals www.woningruil.nl. Op die website staan advertenties van mensen die hun huurwoning te ruil aanbieden. U kunt hier (gratis) op zoek gaan naar een advertentie of zelf een advertentie plaatsen voor woningruil. Talis bemiddelt dus niet voor u. U gaat zelf op zoek.
 2. Schriftelijke toestemming
  Daarna vraagt u bij ons en bij de andere verhuurder schriftelijke toestemming. Daarvoor kunt u onderstaand aanvraagformulier gebruiken. De ruilkandidaat moet enkele documenten bijvoegen. Welke dat zijn, staat in het aanvraagformulier.Aanvraagformulier woningruil

 3. Beoordelen aanvraag
  U krijgt binnen twee weken bericht of de ruil in behandeling wordt genomen. Dit hangt af van de screening van de aangeleverde gegevens. Ook maken wij met u een afspraak voor een inspectie in uw woning. Afhankelijk van de staat en oplevering van de woning, volgt er een goedkeuring of afwijzing.
 4. Verhuizen
  Wanneer alle partijen akkoord zijn, bevestigen we dit schriftelijk naar u. U kunt dan de huuropzegging indienen. De ingangsdatum van het nieuwe huurcontract zal per eerste van de maand ingaan. Zodra u uw huur heeft opgezegd en de nieuwe huurder het huurcontract heeft getekend, kunt u verhuizen.

Voorwaarden
De voorwaarden kunt u nalezen in onderstaand document.

Informatiefolder woningruil

Kosten
Voor de aanvraag betaalt u niks. De nieuwe huurder betaalt 50 euro administratiekosten bij het tekenen van het huurcontract.

Woningruil kan niet met een tijdelijk huurcontract
Als u een tijdelijk huurcontract heeft, kunt u niet aan woningruil doen.