(024) 352 39 11

Vergroenen van tuinen

Waarom is een groene tuin belangrijk?
Het weer in Nederland wordt extremer. Door de klimaatverandering zien we dat het in periodes vaker en harder regent. Ook periodes van hitte en droogte komen vaker voor. In een groene tuin kan het regenwater gemakkelijk wegzakken in de grond. En bomen en struiken zorgen ervoor dat uw tuin en uw woning koeler blijven in de zomer. Met meer groen in de omgeving kunnen we het veranderende klimaat beter aan.

Meer groen en minder steen zorgt ook voor een mooiere en frissere uitstraling in de wijk. Veel groen is ook beter voor vogels, vlinders en bijen. Ook zorgt groen in de leefomgeving voor een betere gezondheid.

Wat kan ik doen om mijn tuin te vergroenen?
U hoeft echt geen groene vingers of heel veel tijd of geld te hebben om te tuinieren. Wilt u wel, maar weet u niet hoe en waar te beginnen? Wij geven u 5 tips.

 1. Ga op onderzoek uit
  Kijk eens goed in uw tuin waar u tegels kunt vervangen door groen. U kunt gratis tuinadvies aanvragen bij een tuinadviseur van operatie Steenbreek.
 2. Verwijder tegels
  Woont u in Nijmegen? Dan kunt u uw tegels gratis laten ophalen door de Tegeltaxi van operatie Steenbreek. Samen met DAR organiseren zij ook ophaaldagen. Op deze site ziet u welke dagen dat zijn. De oude tegels kunt u ook hergebruiken door er een plantenbak of verhoogde borderrand van te maken.
 3. Verbeter de bodem
  Wanneer de stenen weggehaald zijn, kunt het bestratingszand dat onder de tegels lag vervangen voor tuinaarde.
 4. Kies voor de planten die u blij maken
  Door de juiste, onderhoudsarme planten te kiezen, bespaart u tijd en moeite. U kunt hier klikken voor een aantal voorbeelden. Ook kunt u bijvoorbeeld kiezen voor potjes kruiden of zaadjes. Operatie Steenbreek geeft volop tips.
 5. Groen onderhouden
  Geef uw plantjes water wanneer dat nodig is en verwijder onkruid. Als u dat meteen goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst!

Wat is Operatie Steenbreek?
Stichting Steenbreek is in de gemeente Nijmegen actief. Stichting Steenbreek is opgericht met een missie: Stenen eruit, GROEN erin! Stichting Steenbreek kan u helpen om te beginnen met vergroenen.

Kijk voor nog meer tuintips op de website van Steenbreek.