Nieuwe uitstraling voor Slotemaker de Bruïneweg

Op het kruispunt aan Slotemaker de Bruïneweg in Nijmegen heeft De Variabele 98 sociale huurappartementen voor ons opgeknapt. Als afsluiting hiervan organiseerden we samen met bewoners een barbecue. De woningen zijn met label B een stuk energiezuiniger en comfortabeler. De gebouwen hebben een nieuwe, frisse uitstraling die aansluit bij deze zichtlocatie. Vooraf konden bewoners meedenken over het ontwerp. Niet alleen het gebouw is mooi opgeknapt: ook het onderling contact is verbeterd.

WM 210930 Slotemaker Bw 01

In dit gebouw zijn bewoners erg op zichzelf. Ze hebben soms weinig contact met ons of met de buren. Het onderhoud heeft daar wel wat verandering in gebracht. “Het is natuurlijk fijn als bewoners hier in alle rust wonen. Daarnaast kan contact met de buren het wonen nog veel prettiger maken,” aldus Sermand Raoof wijkadviseur bij Talis. Daarom steunde we het initiatief van een bewoner voor een barbecue als afsluiting van het onderhoud. “We hebben hier geen tuin waar je elkaar tegen komt. Ik wist niet wie er om me heen wonen. Nu heb ik daar een beter beeld bij en het is fijn om tegen elkaar te zeggen dat je aan kan kloppen als er iets is’,” aldus Lodewijk, één van de bewoners.

Het onderhoud: een hele verbetering
Naast het noodzakelijke onderhoud en werkzaamheden voor een mooiere uitstraling, maakten we de gebouwen en de woningen energiezuiniger. Dit heeft een positief effect op het wooncomfort en zeer waarschijnlijk ook op de woonlasten. Alle werkzaamheden vonden plaats zonder extra huurverhoging. Onderhoud vond plaats aan de gevel, het dak, de balkons en de galerij. Het glas is vervangen voor HR++ glas, er zijn nieuwe voordeuren geplaatst en De Variabele heeft vloerisolatie aangebracht. Het dak ligt nu vol zonnepanelen.

Mooie ligging
De 98 woningen zijn bijna 40 jaar oud en staan op de kruising van de Slotemaker de Bruïneweg en de Sint Jacobslaan, in de wijk Sint Anna. De locatie is aantrekkelijk: tussen het centrum van Nijmegen en het bosrijke Heumensoord, met een klein winkelcentrum om de hoek. Het gebouw had een degelijke uitstraling met weinig opvallende elementen. De appartementen in het gebouw zijn tot 45 m2 en hebben 1 slaapkamer. In deze wat kleinere woningen op een mooie, centrale ligging wonen met name mensen alleen en ook met twee personen.

Ontwerp en uitstraling
De uitstraling van het gebouw is ingrijpend veranderd. Dat is gedaan door de technisch benodigde werkzaamheden op een slimme manier uit te voeren. Extra isolatie bij het dak was nodig, net als het vervangen van de dakramen en dakpannen. Croes Architecten heeft samen met De Variabele en Weijerseikhout het schuine dak ontworpen en uitgevoerd met zonnepanelen, zetwerk en dakramen. Hierdoor is het gebouw mooier en profiteren de huurders van de opgewekte energie. In het gebouw zitten nu ook meer details in de gevel. De aannemer heeft natuurinclusief gebouwd met bijvoorbeeld een gevel met beplanting (groene gevel). Er is een nieuwe entree en de algemene ruimtes zijn opgeknapt.