Nieuwe buitenschil 270 appartementen in Weezenhof, Nijmegen

De hoogbouw in Weezenhof heeft een enorme metamorfose ondergaan. Dit hebben we bereikt door een goede samenwerking met aannemers, de architectgemeente Nijmegen, maar vooral met de bewoners. Het project liep van augustus 2012 tot maart 2014.

Weezenhof1

Wat hebben we gedaan?
Talis wil de woningen in de Weezenhof nog minimaal dertig jaar goed verhuren. Om dat mogelijk te maken, hebben we een ingrijpende verbetering aan het gebouw aangebracht. Daarbij hebben we de volgende randvoorwaarden en doelen geformuleerd:

  • Een hoger energielabel;
  • Goed functionerende energiezuinige verwarming en constante warmwatertemperatuur;
  • Betere ventilatiemogelijkheden in de gevel;
  • Betere veiligheid, dankzij een brandoverslag naar de vluchtweg en een elektrische huisinstallatie;
  • Gemakkelijk toegankelijke draairamen en deuren;
  • Een betere uitstraling die past bij de ligging van de appartementen.

Buiten
We hebben de volledige buitenschil van de vier woongebouwen vervangen. Daarbij hebben we de asbesthoudende gevelbekleding volgens de wettelijke eisen verwijderd. De woongebouwen hebben een volledig nieuwe buitenzijde, inclusief isolatiepakket. De aluminium kozijnen zijn vervangen door aluminium kozijnen met isolerende beglazing en isolerende panelen. Alle metalen galerijhekwerken zijn vervangen door aluminium hekwerken. De betonnen geveldelen zijn deels ingepakt en geschilderd. Ook hebben we het dak vervangen.

Binnen
De gevelpuien en de hieraan gemonteerde keukens zijn gedemonteerd. De groepenkast van de woningen hebben we ook vervangen. De brandveiligheid van het gebouw hebben we op het wettelijke niveau gebracht.

Installatie
Het collectief verwarmingssysteem hebben we vervangen door een energiezuinige HR-combiketel per woning. Daardoor zijn er in elke woning nieuwe koud- en warmwaterleidingen naar de doucheruimte gekomen. Na de totale aanpak is de energieprestatie van de woningen sterk verbeterd: van energielabel E naar label C of zelfs B.

Brandveiligheid
We hebben ook de vluchtweg verwijderd. Die voldeed niet meer aan het bouwbesluit van bestaande bouw. De kozijnen van de kleine appartementen voldeden niet aan de eisen van brandoverslag naar de vluchtweg. Het glas boven en naast de voordeuren hebben we vervangen door dichte panelen.