Nieuwe uitstraling voor Marialaan – Bosduifstraat

We gaan 80 appartementen van Marialaan – Bosduifstraat in Nijmegen opknappen. Aan bewoners hebben we gevraagd hoe zij dit zien. Samen met de Variabele en Croonen architecten hebben wij het voorlopige ontwerp gemaakt voor de gebouwen. We hebben dit besproken met de bewoners, geluisterd naar wat zij hier van vonden en de plannen definitief gemaakt. De woningen worden energiezuiniger. De gebouwen krijgen een nieuwe, frisse uitstraling die aansluit op deze mooie plek aan het park. Na het onderhoud passen de woongebouwen weer mooi in het parkachtige gebied en profiteren de bewoners van comfortabelere woningen.

Marialaan

Geen bijeenkomst, wel ieders mening
We willen dat bewoners mee denken over de plannen. Ze hebben ons verteld over klachten en ideeën. De voorlopige plannen hebben we uitgewerkt. Daarna hebben we de plannen aan de bewoners gepresenteerd (individueel en op afstand) en we zijn in gesprek gegaan. Pas daarna hebben we de definitieve plannen gepresenteerd.

Wat gaan we doen
Naast het noodzakelijke onderhoud en de verbeterpunten voor de uitstraling, maken we de gebouwen en de woningen energiezuiniger. Het plan heeft een positief effect op het wooncomfort en mogelijk ook op de woonlasten. Het merendeel van de werkzaamheden vindt plaats aan de buitenzijde. De gevel, het dak, de balkons en de galerij worden aangepakt. Op het gebied van energiebesparing wordt het glas vervangen voor HR++ glas, komen er nieuwe voordeuren en vloerisolatie zodat de woningen nog energiezuiniger zijn en er komen bijna 500 zonnepanelen. Bewoners kunnen zelf kiezen of de keuken, badkamer en toilet vernieuwd willen hebben.

Ons voorstel bestaat onder andere uit:

  •  Zonnepanelen op de schuine dakvlakken van de woongebouwen.
  •  Schoonspuiten en behandelen van de buitengevels, de balkons en galerijen.
  •  Nieuwe stalen hekwerken met gekleurde glasplaten op de balkons en galerijen.
  •  Nieuwe voordeuren (woningen); vervangen van het glas in de kozijnen door isolatieglas (HR++).
  •  Buitenschilderwerk van divers hout- en betonwerk en de zijgevels van de gebouwen.
  •  Vloerisolatie van de woningen op de begane grond (onder de vloer).
  •  Mechanische ventilatie in alle woningen.
  •  Extra houten accenten en houten gevelbekleding met een luifel boven de brievenbussen bij de ingang van de woonblokken op de hoek van Marialaan / Bosduifstraat.

Planning
De Variabele start eind 2020 met werkzaamheden. De planning is dat de meeste werkzaamheden in 2021 zijn afgerond.

Marialaan – Bosduifstraat
De tachtig woningen hier zijn bijna 40 jaar oud en verdeeld over zes gebouwen aan het park Leeuwenstijn. Op de rand van de wijken Hees en de Wolfskuil. De gebouwen zelf hebben een wat povere uitstraling door de vervuiling op de gevels en de grauwe steen die vaak in de jaren 80 werd gebruikt. Twee van de zes gebouwen (aan de Marialaan) bestaan uit 3-kamer appartementen. Door de lift, de opgehoogde galerij en de ruime opzet van de plattegrond, zijn deze woningen geschikt voor een brede doelgroep en wonen er ook veel senioren met een rollator. De overige vier gebouwen bestaan uit 2-kamerappartementen met een oppervlakte van circa 40 m2. Hier wonen één- en tweepersoonshuishoudens.