Zuiderveld, een Ecodorp in een nieuwe wijk

Medio 2020 is de bouw van ‘Ecodorp Zuiderveld’ gestart. Een nieuwe leefgemeenschap in Nijmegen Noord. We hebben een intensieve samenwerking met bewoners. De leefgemeenschap (CVEG) is samen met ons opdrachtgever voor de plannen. Het project is opgeleverd en wordt bewoond.

WM Zuiderveld 210707 04

De gemeente Nijmegen steunde de plannen en noemt het qua architectuur en invulling een ‘zinvolle afwijking’ van de rest van Zuiderveld. De afwijking is zinvol, omdat Ecodorp Zuiderveld de hele buurt wat gaat brengen. Zo zijn ook de andere buurtbewoners zijn welkom in de ontmoetingsruimten van Ecodorp. De architectuur van het plan is anders dan de rest van Zuiderveld en open.

Een ‘dorp’ in een wijk.
Zuiderveld is de nieuwste woonwijk van de Waalsprong. Het ligt ten noorden van de Grote Boel. Het is een typische buitenwijk met zo’n 600 woningen. Er staan voornamelijk koopwoningen en daarnaast ook sociale huurwoningen. Wij bouwden hier samen met Trebbe iets bijzonders, namelijk Ecodorp Zuiderveld. Dit is een leefgemeenschap met 46 woningen voor CVEG. Alle andere woningen in de wijk zijn hier ook al gebouwd. De voorbereidingen van de bijzondere plannen voor Ecodorp Zuiderveld waren intensief en hebben daardoor wat langer geduurd. Dat is gebruikelijk bij het bouwen voor woongemeenschappen.

Ecologisch bouwen
Bij de bouw van Ecodorp Zuiderveld combineerde Trebbe de moderne technieken om ecologisch te bouwen en te leven gecombineerd met de traditionele waarden van een dorp van vroeger. Hoogte 2 Architecten heeft het ontwerp van de woningen, de appartementen en de gemeenschappelijke ruimten gemaakt. Er zijn tal van ecologische voorbeelden in dit project. Zo is er isolatiemateriaal van tweedehands textiel verwerkt in het dak. Trebbe gebruikte restpartijen baksteen. Er worden verschillende duurzame maatregelen getroffen, die duurzaam wonen en leven, met een lager energieverbruik, mogelijk maken. Trebbe heeft in de Waalsprong al verschillende projecten gebouwd, ook voor ons. Alleen nooit ecologisch. Met de bouw van dit project kan Trebbe de standaarden verder ontwikkelen rondom duurzaam, ecologisch en circulair bouwen.

Het wonen, ook ecologisch
Er is een grote gemeenschappelijke tuin die de bewoners met elkaar, op een ecologische manier aanleggen en onderhouden. Deze is door landschapsarchitect Le Far West ontworpen. Bewoners delen daarnaast auto’s en apparatuur. Bewoners leven ook sociaal duurzaam: mensen die zorg vragen en mensen die deze zorg samen willen dragen, wonen samen bij elkaar. Ze kunnen hierdoor langer thuis blijven wonen. Iedereen levert een bijdrage in iets wat bij hem of haar past.

Planning en een woning huren
Medio 2020 is de bouw gestart. In maart 2021 is de nieuwbouw opgeleverd. Alle woningen zijn verhuurd.

Andere woongemeenschappen
Talis heeft de afgelopen acht jaar in samenwerking met WBVG al drie woongemeenschappen gerealiseerd: Iewan (de strowijk), Eikpunt (meergeneratie wonen) en Villa Sterappel. WBVG is een woningbouwvereniging die gespecialiseerd is in het beheer van woongemeenschappen en in het begeleiden van woongemeenschappen tijdens de projectontwikkeling. De WBVG is voor Talis een onmisbare partner.